Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: stosunki żółw- człowiek...wypowiedzcie się...

Re: stosunki żółw- człowiek...wypowiedzcie się...

Zaskakuja mnie takie wypowiedzi,ale widocznie niektorym osobom z rodzaju ludzkiego inteligencja nie jest potrzebna,a nawet moze przeszkadzac.Co do powrotu Twojego stepcia to mysle,ze jego powrot i ta dobra orientacja w terenie powiazana jest z faktem dobrego regularnego jedzenia i niecheci szukania go - poprostu wybor latwiejszego zycia.

człowiekowi też nie jest potrzeban inteligencja przeciez takze mogły by żyć jak wy to mówicie... jak roboty zaprogramowane i działające przez "instynkt"

foczka81
    Guest

matko...przecież to był żart:/ inteligencja jest baaaaardz potrzebna, naprawdę

Nefra
    Guest

marioh powiedział: "wybór lepszego życia "- aby wybierać trzeba umieć zapamiętywać, porównywać, umieć zbierać informacje i doświadczenia... czy to już czasem nie jakaś może mała, ale inteligencja? Gdy moją żółwicę stepową - dużą, dorosłą, pierwszy raz wypuściłam na działkę, to codziennie przed wieczorem szukałam ją i przynosiłam do domu. Wcale nie była szczęśliwa - spała już . I nagle z początkiem pażdziernika, po bardzo ciepłum wrześniu, przyszedł pierwszy chłodny wieczór. I żółwica sama, z naprawdę dużej działki raźnym krokiem przymaszerowała przed dom. Zamarliśmy z wrażenia, a ona bez namysłu, prosto do drzwi domu i hajda drapać się na próg, trochę jednak dla niej za wysoki. To co to było? Przyzwyczajenie? Wybranie wygody? Przecież sama nigdy do domu nie wchodziła. Nie podchodziła nawet pod dom.
    A co do uczuciowości żółwia, to moja WIELKA ŻÓŁWICA bardzo często zachowuje się tak, jak ktoś tu już opisywał - chodzi tam gdzie ja, przysiada obok, a jak ją wezmę na kolana, to wtula łepek ( wyciągnięty) w moje kolana i zasypia. Może to tylko chodzi o źródło ciepła, ale miły to odruch z jej strony.
    I na wybiegu na działce też wyciąga się na słoneczku, wylewając się ze skorupy. Niejednokrotnie sprawdzaliśmy, czy nie zeszła, bo stan błogiego rozlania wskazywał na kompletne zwiotczenie.
    A uczucia mam właśnie możność obserwować, bo pojawił się w domu narzeczony. Żółwie puszczone na podłogę, chodzą tylko razem, zasypiają razem (samiec kładzie głowę na skorupie samicy), patrzą sobie w oczy, pocierają się nosami i "policzkami". dziwnie brzmi prawda? Chyba kupię aparat cyfrowy, aby wam to pokazać.

Iwka
    Guest

Wiesz,popieram Cię....I masz wielkie szczescie,ze Twoja żólwiczka to taka fajna babka......haha Faktycznie milo jest popatrzec na widok gadziątka,które idzie za tobą, tym bardziej ze kladzie lebek na kolanach i sie wtula. A to jak zasypia z samczykiem to jeszcze piekniejsze.........Zwierzaki to naprawde cudowne stworzenia, które kryja w sobie wiele zadziwiajacych zachowań i mogą nauczyć niejednego czowieka miości i dobroci. Ja tak uważam.

aż miło czytać... ja nadal jestem za tym że żółwie mają uczucia

Jarek Zajączkowski
    Guest

Jasne że mają uczucia! Pytanie tylko czy takie same jak ludzie.......

Oczywiscie,ze jest to jakas inteligencja i nikt tego nie negowal/neguje.
    Natomiast akurat ja napisalem "widocznie ich inteligencja nie byla wystarczajaca",a nie kompletny jej brak.
    Super sprawa,jezeli u Ciebie sie tak dzieje,ale nikt tego nie widzi i nie slychac,aby ktos potwierdzal takie zachowania.Slyszy sie o wedrowaniu zolwi za swoimi wlascicielami,ale czy to milosc? - moze poprostu poczucie bezpieczenstwa,czy wlasnie wybor latwiejszego zycia.To iz Twoj samiec tak sie tuli do samicy to naprawde pierwsze slysze,poniewaz zaloty i gody tych gadzinek nie sa najmilsze i najdelikatniejsze,ale moze to jakis wyjatek.
    Fajnie byloby obejrzec takie fotki,wiec moze pozycz od kogos aparacik i cyknij kilka fotek - napewno obejrza je wszyscy z zainteresowaniem.
    Pozdrawiam.

Nefra
    Guest

Tuli się do niej, jak ona śpi. Gdy próbuje na nią wskakiwać, to zaraz potem drepta do jej główki i patrzy jej w oczki, jakby pytał czy nie ma nic przeciwko temu. Ale jak ona rusza, to biegnie za nią i próbuje ją dziabnąć w tył skorupy - mamy wrażenie, że obawia się ze mu ucieknie i próbuje ja zatrzymać. Gdy ona stanie - już nie otwiera na nią paszczy. Za to otwiera na nas....chłe, chłe... Chyba za dużo wrazeń na raz go spotkało. Nowy dom, nowi ludzie i do tego... taaaaka kobita. Więc skupił się na niej, a na nasz widok tylko paszczę otwiera w celach niezbyt przyjaznych. To też jest manifestacja uczuć, tylko mniej słodkich....

Jarek Zajączkowski
    Guest

Opis idealnie pasuje do żółwich zalotów.....

Uprawnienia umieszczania postów