Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: dział oddam-żółwie czerwonolice

Re: dział oddam-żółwie czerwonolice

Wpadnij na spotkanie to pogadamy.
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=7402&t=7402

leepa napisał(a):

> A tak do jojka, ja nie wiem ta twoja ostatnia wypowiedź to do
    > mnie była? 8/

Włącz sobie tryb wyświetlania - drzewo będzie Ci łatwiej połapać się kto komu odpisuje.

jojek weź napisz do kogo kierujesz wypowiedzi bo jezeli to do mnie to nie wiem o co ci chodzi

Nad żółtą rubryka ODPOWIEDZ NA TE WIADOMOSC znajdziesz, po lewejs stronie, opcje "wyswietlaj drzewo". Pstryknij ją, a wszystko stanie się jasne.

ahaa no to już wiem dzięki ale nawet nie wiedziałam bo tak w tym głównym to nie wszystkie widać wiadomości :P

No i nieoczekiwanie utworzył się bardzo ciekawy wątek.

A gdyby tak odwrócić o 180 stopni dotychczasowe, w sumie niezbyt skuteczne, podejście do ochrony krajowych gatunków:
    Zamiast zakazywać posiadania, fotografowania itd. zachęcić do masowej akcji hodowli żółwi błotnych. Podkreślam hodowli, czyli rozmnażania w niewoli, w przeciwieństwie do chowu, czyli utrzymywania w celibacie (karmienie i nic więcej). Gdyby masowo hodować błotne zamiast czerwonolicych to nie byłoby tego problemu wypierania błotnych przez czerwonolice.
    Co byłoby lepsze: uciekające z domów żółwie czerwonolice konkurujące z błotnymi o pokarm i miejsca w ‘solarium’, czy uciekające z hodowli błotne?

Oczywiście zaraz podniosą się głosy, że takie hodowlane żółwie błotne będą przenosić zarazki, bakterie, złe geny i Bóg wie co jeszcze... Ale powtarzam raz jeszcze pytanie, co lepsze: stopniowe wyparcie naszych błotnych przez obce czerwonolice, czy ewentualne wyparcie ‘dzikich’ błotnych przez błotne ‘hodowlane’? Gatunek zostanie zachowany...

Chętnie pociągnę ten temat w dalszej dyskusji, tylko proszę nie podawać argumentów typu ‘bo takie są przepisy’. Przepisy należy tworzyć stosownie do aktualnych potrzeb, postępu wiedzy hodowlanej itd. a te elementy są zmienne w czasie.

A tak na marginesie, to nie jest mój pomysł, tylko w materiałach różnych ciał CITES pojawia się od wielu lat pogląd, że jednym z najskuteczniejszych sposobów zachowania dziko żyjących populacji zagrożonych wyłapywaniem do celów handlowych jest... zakładanie hodowli rozmnażających takie gatunki masowo w niewoli do potrzeb handlu. Promuje się także działalności ranczerskie, czyli odchów w niewoli młodych osobników (lub jaj) zebranych w naturze, część z nich idzie potem na sprzedaż, cześć jest wypuszczana z powrotem do natury, żeby zasilić dzikie populacje. Ponieważ śmiertelność w działalności ranczerskiej jest kilkukrotnie niższa (ochrona przed drapieżnikami, dokarmianie, opieka wet. itp.) niż w naturze, w efekcie do natury powraca więcej dorosłych osobników ‘z jednego miotu’ niż przeżywa ich w zwykłych warunkach i jeszcze pozostaje ‘nadwyżka hodowlana’ na sprzedaż.

I jeszcze jedna ważna uwaga. Komisja Europ. wprowadziła Rozporządzeniem Nr 349/2003 (i wcześniejszymi) czasowe wstrzymanie wydawania zezwoleń na import czerwonolicych do Unii, ale nie ograniczyła w żaden sposób możliwości hodowli i obrotu tymi osobnikami, które już są na terytorium UE i tu się rozmnażają. Nie rozwiązuje to więc problemu wypierania błotnych. Raczej jest to klasyczny przejaw urzędniczego samozadowolenia: ‘coś jednak robimy’, tyle że żadnych pozytywnych efektów rozwiązania problemu takie udawane działanie nie przynosi...

A co do samego problemu konkurencji tych gatunków, pamiętajmy że Komisja UE bynajmniej nie brała pod uwagę sytuacji jaka ma miejsce w Polsce (bo jeszcze nie byliśmy w UE), tylko to, co jest na Zachodzie - pewnie Francja, płd.-zach. Niemcy, Hiszpania bo nie sądzę, żeby taka ostra rywalizacja czerwonolicego z błotnym była podawana z terenu np. Szwecji.

Pomysł super ale nie dzień przed komunią - córki, nie moją :-).
    Może następnym razem.

P.

To chyba nie jest nawiązanie do mojego postu bo nie bardzo widzę jakieś związki.

Niemnie nasunęła mi się taka myśl: nie uważasz, że obecne przepisy raczej skłaniają do pozbycia się żówia przez wypuszczenie (mówie o takim nierejestrowanym a jest ich 99%) niż odstąpienie go komuś w ten czy inny sposóc?

P.

Generalnie "tak" ale nie dla amatorów. A żeby się tym zajęli fachowcy - nie ma w Polsce pieniędzy i chyba dobrej woli.

P.

Tzn czego brakuje w naszych wodach - ślimaków, pijawek, kijanek, kiełży..... ?

P.

Uprawnienia umieszczania postów