-
Re: dział oddam-żółwie czerwonolice
Nikt nie twierdził że są bez skazy, tylko że nie są jedynymi winowajcami tej sytuacji.
-
szczerze mi się nie podoba ten sposób oddawania zwierząt; ktoś sie zdzwił bo zwierze urosło? raczej ktoś sie dowiedział że trzeba wyłożyć pieniądze na oświetlenie, akwarium, a zwierzak wydaje się już nie tak atrakcyjny jak w chwili zakupu. Pozostaje dział "oddam" który jest przy tym o tyle beznadziejny, że nie skupia miłośników danego gatunku. Więc nie ma żadnej gwarancji, oprócz czułych słówek przyjmującego, że zwierze nie trafi na karme dla krów-już dramatyzując każdy dział powinien mieć dzialik "oddam" ten kto wchodził kiedykolwiek na obecne "oddam" wie jaka to beznadzieja; czerwonolicy z żarówką grzybek cieszy się zainteresowaniem 10 osób, a na osobnki solo brakuje chętnych:/jezd zdziwko pzdr
-
Mimo wszystko jednak lepiej jak ktoś z grona zwierzolubów zapiekuje się tymi zółwiami niż jakby miały trafić nielegalnie do naszych rzek i jezior. Pamiętaj że wypuszczone na "wolność" stanowią zagrożenie dla rodzimych żółwi błotnych gdyż wypierają je z miejsc wygrzewania.
-
zwierzoluby? w jakim sensie? O ile gdzieś w Polsce żyją jeszcze żółwie błotne, to ich krytyczna sytuacja nie jest spowodowana inwazją czerwonolicych, które /wstrętne/ "wypierają je z miejsc wygrzewania" /zajmując ich ulubione kamyczki tak szczelnie że ani karapaksu wściubić?
-
> stanowią zagrożenie dla rodzimych żółwi błotnych gdyż wypierają je z miejsc
> wygrzewania.
a wystarczy wyjść nad pierwszą lepszą wodę i widać że wszystkie miejsca do wygrzewania już zajęte..... trochę trąci demagogią.
P.
-
raczej nie chodzi tu o miejsce wygrzewania... chodzi o pokarm... oczywiście żółwie błotne nie mają proplemów tylko przez czerwonolice, najpierw przyczynił się do ich wymierania człowiek ,a teraz kolejny raz człowiek podarował im konkurencję co jeszcze bardziej wzmocniło "siłę" wymierania.
-
jaaaaaasne i równie często widujesz tabuny żółwi błotnych. A Czerwonolice tak dla zgrywu UE umieściła w załączniku jako gatunek inwazyjny wymagający ograniczeń w handlu.
http://www.pst.org.pl/Zolw/zalozenia.html
-
W życiu nie widziałem na wolności ani jednych ani drugich. A co do gatunków inwazyjnych to czy np. żółtolicy nim nie jest - kwestia czasu i znowu jakiemuś urzędniczynie uda się zabłysnąć i wprowadzić kolejny spektakularny zakaz importu.
I tak do następnego razu.
Żółw błotny w Polsce jest bliski wyginięcia głównie za sprawą działalności człowieka w zakresi degradacji środowiska naturalnego a nie przez kilka a może nawet i kilkanaście tysięcy czerwonolicych co w skali kraju jest niczym.
P.
-
Też mi się trochę to głupotą wydaje bo przecież żółtolicy to prawie to samo Ale pewnie zabronili dla tego że czerwonolice były częściej w sklepach i po prostu je ludzie mieli okazje częściej "oddawać naturze" dlatego zakazano. Głupota...
A tak do jojka, ja nie wiem ta twoja ostatnia wypowiedź to do mnie była? 8/
-
Czy chcesz przez to powiedzieć że oddawanie żółwi na forum mija się z celem? A może chcesz namawiać ludzi do łamania prawa?
Jest takie znane powiedzenie. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć. W Polsce może żółwie te nie są aż tak dużym problemem. Ale w innych krajach Europy już tak.
Może powinni objąć zakazem wszystkie żółwie ozdobne ale to temat na inną dyskusję. Chociaż na razie doniesienia mówią o tym jednym gatunku.
Uprawnienia umieszczania postów