-
dział oddam-żółwie czerwonolice
co jakiś czas zaglądam do działu oddam i tam notorycznie pojawiają się informacje o chęci pozbycia się jednego bądź większej ilości żółwi czerwonolicych. myśle że spowodowane jest to w większości wypadków rozmiarami gadzinek. tak więc w sklepach zoologicznych powinna być informacja "uwaga rosną do romiarów bochenka chleba".
w dniu 5 maja o godzinie 17.15 było 5 postów o chęci oddania żółwi, łączna ich liczba wyniosła 9 sztuk
pozdrawiam
http://www.terrarium.com.pl/forum/list.php?f=32
-
Re: dział oddam-żółwie czerwonolice
Witam
Hmm i co w związku z tym bo nie rozumiem??
To dobrze, że ktoś oddaje zółwie i zapewnia im dom, a nie wypuszcza np. do rzeki czy jeziora. Świadczy to o tym że nie wszyscy ludzie jak im się znudzi zwierzątko to sie go pozbywają w najgorszy sposób, tylko oddaja odpowiedniej osobie.
Pozdrawiam
-
w związku z tym powstaje pytanie. dlaczego ludzie kupują zwierzęta nie mogąc zapewnić im odpowiednich warunków chodowli. ciagle jest modne kupowanie małych zwierzątek stanowiących pewien rodzaj atrakcji, dla dzieci oczywiście. nie potepiam oddawania żółwi. pamiętaj że na tej stronie jest 9 takich osobników a co z resztą.
pozdrawiam
-
phenix napisał(a):
> sklepach zoologicznych powinna być informacja "uwaga rosną do
> romiarów bochenka chleba".
A w spożywczych przy warzywach "uwaga gniją", w kwiaciarniach "uwaga więdną" a mięsnym "uwaga zielenieje".
Myślę że tylko po części wina leży po stronie sprzedawcy bo jak ktoś kupuje żelazko to nikt nie pyta czy umie pan/pani prasować. Uważam że wieksza wina leży po stronie kupującego, nieodpowiedzialność i ogólna nieświadomość społeczeństwa. Jakoś jak ktoś widzi małego kotka to wie że ten kot urośnie i to sporo. A żółwie to niby co, nie rosną?
-
w zupelnosci popieram jojka i wierzcie mi ze za kilka lat bedzie tak ze teraz jeszcze sprzedawane ostrogrzbiete i kilka innych gatunkow beda oddawana-powtorzy sie historia czerwonilicego!!
jojek ma racje-kazdy kto chjce kupic powinien najpierw poczytac o danym zwierzeciu-koty tez rosna i nic w tym dziwnego-zollwie tez i trzeba to wiedziec!!
ja JAK BEDE JUZ MIAL SWOJ DOM TO ZOSTAWIE TAM MIEJSCA NA POKAZNE STADO TYCH ZWIERZATEK
-
to o to phenixowi chodzi, a jak dotrzec do ludzi, jak ich przestrzec i doinformowac? wiadomo że jak ktoś chce wejśc i się doszkolić wejdzie na TCP. Wiele ludzi nie wie że istnieje taka strona, a mało kto interesuje się tym czego potrzebuje ich milusinski. Mi także wydaje sie że jedynym sposobem jest informacja w sklepach,ale tylko odpowiednie przepisy zmusiły by sklepy to przestrzegania tego. Ludzie widząc legwany w sklepie zamknięte w malych terrariach myślą że tak ma być i potem "padają łupem" niedoświadczonych i niewiedzących właścicieli. Chyba coś trzeba zmienić,ale jak?!
-
Rzeczywiście, dużo ludzi kupuje zwierzaka, nie wiedząc o warunkach, jakie trzeba mu zapewnić.
Żadne działania zmierzające do uświadomienia potencjalnym kupującym skali problemu nie są złe. Jeżeli w jakimś sklepie zgodzą się na umieszczenie informacji, przynajmniej głównych, o potrzebach zwierząt, to chwała sprzedawcom i tym, którzy takie informacje czy ostrzeżenia zrobią i umieszczą.
Ja prawie przy każdej bytności w sklepie spotykam kogoś, kto chce kupic żółwia czy węża i nie wie, co go czeka. Czasami moje dobre rady (żeby pomyślec i zrezygnować w razie wątpliwości) skutkują, może na krótki czas, a może na dłużej.
-
Witam, zwykle piszę w innym dziale (rejestracja, CITES), ale to temat z ‘mojego ogródka’ więc dokładam swój kamyczek:
Prawo unijne, jakoby obowiązujące także u nas (art.9 ust. 4 Rozp.338/97), jest jednoznaczne:
Tam, gdzie żywy okaz z gatunku zaszeregowanego w aneksie B jest przemieszczany w obrębie Wspólnoty, posiadacz tego okazu może wyzbyć się go wyłącznie po zapewnieniu, że przewidywany odbiorca jest dostatecznie poinformowany o pomieszczeniu, wyposażeniu i postępowaniach wymaganych dla zapewnienia, że okaz ten będzie otoczony należytą opieką.
Dotyczy to także gatunków z aneksu A, które mają unijne świadectwa dopuszczające do sprzedaży - sprzedawca ma obowiązek prawny zapoznania potencjalnego klienta z >>instrukcją obsługi okazu<<.
Tyle, że mało kto się do tego stosuje. Chlubny wyjątek, jaki znam to http://www.zoomarket.pl, dwa sklepy w Warszawie, żółwie greckie można kupić razem z książeczką napisaną przez właściciela firmy i hodowcę w jednej osobie, opisuje dokładnie co żółwiom potrzeba i jak się z nimi obchodzić. W ofercie ma też kompletnie urządzone terraria itp.
Tak więc, prawo już jest, trzeba tylko egzekwować jego przestrzeganie.
-
Fajnie. Warto wiedzieć. Niestety nie wszystkie żówie sprzedawane w sklepach a nawet większość nie znajduje się ani w załączniku A ani w B. Więc ten przepis nie ma do nich zastosowania
-
Ale sprzedawcy nagminnie OSZUKUJA klinetów. Gdy ja kupowałem zółwiki, powiedziano mi, że dorosna najwyżej do 10 cm... (może liczyli, że tak szybko zdechną, przy opiece prowadzonej wedle ich fachowych wskazówek?).
Uprawnienia umieszczania postów