Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zdjęcia moich żólwików :]

Mieszany widok

Zdjęcia moich żólwików :]

Hejka. Nie moglam sie doczekać aby wam pokazać zdięcia moich gadzinek, a oto one, najpierw Duduś :]

Re: Zdjęcia moich żólwików :]

o słodki jest :] a skąd go wzięłaś?

Teraz Miki :] Prawdopodobnie Mika bo nie moge rozpoznać plci :]

A teraz Lady :] troche ruchliwa i dlatego wysza taka troszke zamazana:]

Te wszytskie żólwie kupilam w zoologicznym w M1 w krakowie, po 60 zl. miay wtedy po 3,5cm takie slodkie są, dzięki za to ze ci sie podoba :] pokaż mi tez swojego. :]

To jest do Leppa.

ja jescze nie mam żółwia ale będe miała malowanego. Ale ja chciałam mieć ten gatunek i spytałam w zoologiku czy mi może importować to powiedział że sie nie da i że tylko nielegalnie sie da (oczywiście nei u niego) to ja nie wiem skąd ten twój zoologik go miał

te żólwie co mam to są z Meksyku.

no domyślam się ale ja rozmawiałam z terrarystą i on mówił że sprowadzenie do Polski jest niemożliwe

Jaki kolwiek legalny improt żółwi z tego gatunku (Terachemys scripta) jest niemożliwy, i zabroniony przez Polskie prawo. Żółwie te są chronine konwencją Waszyngtońską (CITES). Jakiś czas temu pojawiały się pogłoski, o tym że nie będzie można wogóle kupić legalnie tych żółwii. Miało by to przedewszystkim zapobiedz masowemu wyposzczaniu tych żółwi do Polskich akwenów (a co za tym idzie - wypieraniu Polskich gatunków zwierząt np. Żółwia Błotnego).

Te żółwie ze zdjęć to Pseudemys concinna hieroglyphica. Raczej z populacjii z USA(Missisipi), bo na północny wschód Meksyku zagląda jedynie P.c. mobilensis. Przestań więc używać tej bezsensownej nazwy! Po polsku to są żółwie hieroglifowe, a najlepiej i tak używać łaciny.
    Do Geralda- żółwie Trachemys. sp. nie są chronione CITES! Rejestracja zachodzi na podstawie przepisów unijnych i dotyczy jedynie Trachemys scripta elegans. Zakaz importu dotyczy też jedynie tego podgatunku, i być może jeszcze Chrysemys picta. Zdaje się, że nadal można handlować osobnikami wyklutymi na terenie UE. A wszystko to nie ma nic wspólnego z Pseudemys concinna, które hoduje Mysha 792

Uprawnienia umieszczania postów