-
Re: kupilem nowe akwarium
ot jest artykuł skopiowany ze strony terrarium.com.pl czyli z tej "Litofagia to zjawisko zjadania kamieni przez żółwie i terapeny. Opisano je w przypadku kilkunastu gatunków żółwi i terapen. Uporczywe połykanie kamieni o dużej masie może doprowadzić do zaczopowania jelit."
-
Fakt. Ale nie wyjaśnia to, dlaczego albo po co one to robią, i jak bardzo jest to niebezpieczne. Może ktoś ma dane jak wiele stwierdzono zgonów żółwi wodnych spowodowanych kamieniami? Jak na razie wszyscy mówią że się z tym spotkali i że żółwie wydalały połknięte kamienie. O przypadku śmierci słyszałem tylko raz.
-
usunalem male kamyki wieksze o srednicy od 1 cm do ok 3-5 cm zostawilem.. Mam pytanie do Jojka te otoczaki w twoim akwarium kupiles czy zbierales?? i czy takie kamienie sie sprawdzaja?
-
Zbierałem przy okazji nad morzem. Są różnej wielkości, bardzo małe i duże. Ważne że są to otoczaki a nie tłuczeń. Jak żółw jakiś sobie wybierze i połknie to nie powinien mieć problemów z ich wydaleniem gdyż nie mają żadnych ostrych kantów.
Odrazu odpowiem na nasuwające się pytanie.
Nie, nie zauważyłem czy żółwica obecnie połyka kamienie ale nie obawiam się o to. Tak jak zauważył ktoś w starszych postach a moje rozmowy z innym posiadaczami zółwi raczej to potwierdzają, żółwie częściej łykają kamienie jak są karmione wbrew zaleceniom mięsem (wołow., wieprzow.).
ps. Nie wpisuj tekstu w pole załącznika! Chyba że na prawdę chcesz coś dołączyć.
-
Sorki nie zauwazylem ze pisze w zalaczniku
Uprawnienia umieszczania postów