Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Filtr

Filtr

Witam. Ten temat był poruszany... wiem o tym. Każdego sie pytam który filtr jest dobry ale tani... kazdy mi mówi co innego Już sama nie wiem...Podajcie mi od razu ile by około kosztowa ło i pełną nazwe filtra... Bardzo was prosze... ;( Chodzi mi o filter który bedzie połykał resztki żarcia, odchody ryb, zółwi.. Mam nadzieje że mi pomożecie ;(

Ps.: Jak byście mogli to napiszcie mi czy to filter zewnetrzny czy wewnętrzy...

Z góry dzieki..

Re: Filtr

Napisz moze ile masza wody w akwa.Najleprzym rozwiązaniem by był filtr zewetrzny + filtr podzwirowy, taka kratka pod zwir pod ktorą rozkladają sie wieksze zanieczyszczenia, a filtr wyciaga czysciejszą wode bez zadnych smieci.Wszystko masz bardzo dobrze opisane na stronce Jojka.
    Podrawiam

Ja polecam coś samego z majsterjkować. Sump lub kubełkowy. UWAGA! na ręce etc. po wczorajszym szyba mi poszła i 4 szfy na ręce

To pewnie przy tworzeniu sumpa.Masz teraz okazje zakupic u dobrego szklarza takie akwa - i rece beda cale :}

moje akwa jest 120 litrowe. wody jest tam 12 cm czyli jakieś 35 litrów wody.

Pozdro.

gdy ja mialem tyle wody to sam zbudowalem filtr zewnetrzny w akwa stała pompka, ktora z dna zbierała wszystkie syfy (nie mialem wtedy zwiru), woda byla czysciutka. pojemnik z gąbką stal nad akwa i woda z powrotem swobodnie sobie splywala, ale przy taklim rozwiazaniu filtr trzeba bylo czyscic co tydzien.

Pompka w akwa to nie dobre rozwiązanie, cały syf przepływa przez głowice i może skrócić żywotność urządzenia.

Polecanie osobie która ma dość mgliste pojęcie o filtrach, aby zbudowała go sama chyba nie jest najlepszym pomysłem .
    Filtrów jest bardzo wiele, różnych marek i typów. Przy tak małej objętości wody można sobie pozwolić na częstą, niewielką podmianę jej części. Wówczas chyba najlepszy będzie zwykły, tani filtr wewnętrzny do zbierania większych zanieczyszczeń. Polskie filtry nie mają dobrej marki, ale ja do ok. 30 litrowego akwarium stosuję zwykły polski firmy Aqua Szut (konkretnie wewnętrzny filtr Turbo o przepływie 500 litrów na godzinę, 8 Watt). Chodzi dopiero miesiąc, bez zarzutu. Włókninę w filtrze trzeba wymieniać gdy zrobi się szara od brudu (warto kupić więcej tej włókniny, można też ją wyprać, aby nie w proszku czy mydle ). U mnie jest ustawiony w pozycji leżącej na boku na dnie akwarium (poziom wody musi być co najmniej ok. 12 cm, bo cały filtr musi być pod wodą). Wylot wody skierowany jest na boczną ściankę, aby prąd wywoływany wodą nie był zbyt duży, ale aby powierzchnia wody leciutko się ruszała (sprzyja to jej natlenianiu). Można ewentualnie kupić też słabszy tego samego typu filtr o przepływie 300 litrów na godzinę (zjada mniej prądu 3 Watt). Można je znaleźć na stronie firmy:
    http://www.aquaszut.pl/polish/index_pl.html
    Oni sprzedają tutaj je tutaj po 43 zł (na giełdzie kupiłem za 35).

Z własnego doświadczenia odradzam filtry z oznaczeniem MINI zwłaszcza jeśli mają one pracować w zbiorniku z żółwiem.

marioh szyba była napęknięta i poszła mi w rekach to bła szyba przedziałkowa w środku ze starego akwaterra. Na drugi dzień już się bawiłem dalej w budowe sumpa ale miałem 1 cm. luzu więc zaniose akwa do szklarza on te szyby doklei do akwa. Kupie pompe wypełnienia. Zrobi się by zasysało wode z akwa i ruless

Uprawnienia umieszczania postów