Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: problem z ostrogrzebietem.. :/ pomocy!!!

Re: problem z ostrogrzebietem.. :/ pomocy!!!

musiała już być chora w sklepie...

świetlówka terrarystyczna emitująca promieniowanie UVB np. Hagen Reti Glo 5.0 (oznaczenie 2.0 5.0 8.0 oznacza procentowy udział emitowanego promieniowania UVB) dla żółwi wodnych przyjmuje się że najlepsza bedzie 5.0 (5% prom. UVB) a moc zależy od między innymi od długości samej świetlówki 15W powinna wystarczyć ale 30W nie zaszkodzi (bedzie jaśniej swiecic) wielki wybor znajdziesz tu:

http://www.colisa.com.pl/

w dziale oświetlenie, świetlówki terrarystyczne....

krist zapomniałeś się pochwalić pomysłem na zamontowanie (tanie) świetlówki w akwa. Dla mnie jest to najlepszy pomysł, jak widze ceny oryginalnych opraw to mi sie włosy jeżą na głwie ;-) warto zerknąc ---> http://www.czerwonolicy.waw.pl/znajomi_05p.htm

sorry zapomniałem że nie każdy zaczyna od lektury obowiazkowej...(stronka naszego moderatora Jojka) a i nie każdy ma doświadczenie z elektryką... ale dobrze że wspomniałeś już od dawna zachęcam do zrobienia czegoś znacznie niższym kosztem....

Nie przesadzacie z tymi cenami opraw na świetlówkę??? Ja właśnie kończę znajomemu terra dla agamek i znalazłem oprawę z dławikiem i starterem za 22 zł na 18watową świetlówkę = 60 cm. To chyba nie jest kosmiczna cena. Wychodzi taniej niż zakup samego dławika startera i wtyków + okablowanie . Wystarczy poszukać, choć ja i tak po zakupie tego gotowca, rozbebeszę to na czesci pierwsze, to kazdy nieobeznany z elektryką moze załadować do terrarium gotowca. Co do schematu z Twojej stronki, to ja uważam, ze ten z dławika jest czytelniejszy, i na tyle prosty, ze jak ktoś tego nie kuma, lepiej zeby nie bawił się prądem (na dławiku nie ma jedynie kondensatora, który jak sam wpominasz - nie jest Ci potrzebny, jak pewnie większości z nas).
    W sprawie żółwia już się wypowiadałem i podtrzymuję wszystko co mówiłem dodam tylko, że ja nie ryzykowałbym jednak wystawiania go jeszcze w "miednicy" na balkon, wbrew pozorom nie jest jeszcze tak ciepło. Co do zabrania żółwika do babci - pomysł fajny, bo żółwik sobie posmiga na swobodzie, ale przemyśl to dokładnie, bo żółwie to sprytne bestie i jak dobrze tego nie zabezpieczysz, to już go potem możesz niezobaczyć .

AdamEx'owi chodziło o kupne terrarystyczne oprawy które są dosyć drogie (a sprzedawcy niejednokrotnie wciskają kit że tylko taka może być dla tej swietlowki..), masz szczęście ze w Twojej okolicy są gotowe za 22zł. (u mnie nie znalazłem w żadnym elektryku..) Jeśli chodzi o schemat jest taki sam jak na dławiku dodałem tylko wyłącznik i wtyczke tak aby wszyscy mieli pogląd co gdzie jest. Jeśli chodzi o ten kondensator praktycznie jest niepotrzebny i faktycznie nie na wszystkich schematach na dławiku on jest namalowany (brałem pod uwagą nie tylko te schematy z dławików.) Zgadzam się z Tobą iż osoby o zerowej wiedzy z zakresu podstawowych zasad elektryki powinny poprosić o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.

Uprawnienia umieszczania postów