Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Listwa rogowa

Listwa rogowa

Mam Zółwia Stepowego i zastanawiam co bede musial zrobic jak bedzie mial za duzo Listwe rogowa ?? czy moge sam mu to jakos obcicac ?? bo w moim miescie raczej nie ma dobrego weterynarza ktory moglby sie tym zajac ;] A jak moge to jak to zrobic aby mu nie zrobic krzywdy ;] z góry dzieki za odp. (i nie jezdzijcie po mnie jak cos przekrecilem albo to podstawowe pytanie ale dopiero sie zaczynam interesowac tymi zwierzakami ;] !!

Re: Listwa rogowa

Jeśli dopiero zaczynasz to lepiej poszukaj kogoś kto już to robił Np.popytaj sięw zoo. Ja sam obcinałem już 2 razy. najlepiej jak sam sobie sciera.Musisz się zorientować dlaczego tak urosła i starać siętemu zapobiegać.Mój stepowy ma taki jeden kamień (Chyba jesgo ulubiony-hehe)i co jakiśczas próbuje go "zjeść" i w ten sposób sobie sciera listwę.jeśli już jednak się zdecydujesz to zorganizuj sobie mocne cążki z płaskim ostrzem( te do paznokci się nie nadają)

P.S.
    Kamień jest trzy razy większy od mojego żółwia

>jeśli już jednak
    > się zdecydujesz to zorganizuj sobie mocne cążki z płaskim
    > ostrzem( te do paznokci się nie nadają)
    Pamietaj nigdy nie rob tego cazkami. Listwe rogowa bezpiecznie uzuwa sie pilujac ja delikatnie pilnikiem do paznokci.

foczka81
    Guest

z tego co widziałam, to weterynarz nie używa pilnika. Najpierw patrzy pod światło ile musi odciąć i trzymając łepek żółwia posługuje się czymś co przypomina obcęgi. Piłowanie nie jest wygodne dla zwierzaka, a dla niewprawionego właściciela tym bardziej. Może to jest głupia rada, ale zestaw do manicure sprawdza się świetnie:/ Zanim zaczniesz kombinować, poszukaj weterynarza bo zwykle ci od kotów i psów też potrafią(koszt 10zł). pzdr

DZieki za odpowiedzi ;]

> z tego co widziałam, to weterynarz nie używa pilnika.
    Z tego co widze, to Ty nie jestes weterynarzem. Wiec moze zaczni stosowac bezpieczniejsze metody albo pozwol to zrobic fachowcowi..

>Zanim zaczniesz kombinować, poszukaj
    > weterynarza ...
    Ja akurat nie musze bo sama potrafie _przypilowac_ dzioby moim zolwiom.

JoShi jak potrafisz to się pochwal jak to robisz?
    Ja robiłem tak jak napisałem i nic mu nie zrobiłem a i stres trwał kilka sekund a jak Ty lubisz się pastwić nad zwierzakiem 15 minut to wsółczuję twojej gadzinie.
    Jak nie odpowiadasz na czyjeś posty to się nie wtryniaj w rozmowę innych lub atwierdź że według Ciebie lepszą metodą jest coś innego a nie wytykasz "błędy" innym(według mnie twoja metoda jest dużo bardziej stresująca od mojej.

Still, przypominam, że zasada forum polega na wymianie poglądów - jeżeli nie chcesz, by ktoś "wtryniał się w rozmowę", skorzystaj z gg lub napisz prywatnego e-maila.

Również uważam, że posługiwanie się przez osobę, która nigdy tego nie robiła, cążkami przy przycinaniu listwy, może mieć przy braku wprawy powazne skutki. Żółwie są bardzo silne - ja nie jestem w stanie utrzymac mojej dorosłej żółwicy w stabilnej pozycji przez dłuższy czas. Obcięcie listwy wymaga precyzji - zwierzę się szarpnie i skaleczenie gotowe. Dlatego ostrożnośc nie zawadzi a taka opinia nie jest "wytykaniem błędów", tylką radą.

Pozdrawiam
    Natalia

Jeśli żółwie jedzą siano, trawę czy inne wysokowłókniste rośliny to warstwa ściera się w czasie ich obcinania (dlatego zawsze polecam w terrarium wielką kuwetę z darnią, gdzie żółwie same "walczą" z roślinami). Kawałki wapnia czy marchew też w tym pomaga. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Uprawnienia umieszczania postów