Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Czy dzieci mogą sie zajmowac żółwiami?

Re: Czy dzieci mogą sie zajmowac żółwiami?

Podmiana wody wcale nie jest takia męcząca, zawsze można użyć pompki wodnej i to zajmuje kilka minut, filtr można rzadziej czyścić chyba że masz za mały do ilości wody. Nie karmi się codziennie bo to za często a cała operacja zajmuje 5 minut. Jedzienie, roślinki, dekoracje nie kupuje się codzinnie i nie zmieniasz wystroju co kilka dni. Nie przesadzaj bo nie masz znowu niewiadomo ile pracy przy żółwiach. Lepiej by było zamienić ten czas poświecony nad tym zbędnym tematem na opieke nad gadzinkami.

Po pierwsze nie napisałam że karmie codziennie żółwie tylko napisałam że ,, prawie codziennie karmie zółie " Po drugie nie wymieniam samej wody - ale wymieniam ja oczywiście raz na tydzień, ale tak to raz na miesiąc czyszcze calutkie akwa... Nie rozumiesz AmamEx że ja sama to wszytko robie? Jejciu, skończmy temat

hmm jakby to ująć.... wiem o co Ci chodzi masz dopiero 13 lat i żółwie są na twojej głowie...(rozumien Cię) oczywiście przy robotach ciężkich należy poprosić rodziców o pomoc (nikt z nas nie wymaga abyś nosiła ciężkie akwa lub wiaderka z wodą..) ale jeśli sama dajesz radę w większości rzeczy robić to dobrze, znowu nie przesadzaj z tą robotą przy żółwiach aż tyle jej nie jest (nie są to krowy w oborze...) a i poswięcenie czasu ok 1-2 godz. tygodniowo nie powinno stanowić problemu chyba że w tym czasie musisz się uczyć lub grać w gry, serfować po necie lub klachać z koleżankami o chłopakach.... jeśli to wszystko stawiasz przed stworzeniem które teraz masz w obowiązku utrzymywać to oddaj je...... jeśli nie to musisz się z tym pododzić że trochę czasu trzeba im poświęcić (nie tylko na wymianę wody,karmienie i sprzątanie ale na zwykłą obserwację ich życia i zwyczajów... jak polują na rybki, jak wychodzi aby się ogrzać, jak przekopują żwir w poszukiwaniu żarcia..itd) i raczej powinnaś być dumna z tego że musisz poświęcać im czas, nie każda Twoja koleżanka lub rówieśnik ma żółwia, psa może mieć każdy żółwia nie! nie zrażaj się jesli będziesz mieć jakieś wątpliwości i problemy forum Ci pomoże.... ;-)

Chyba będzie najlepiej jak oddadsz komuś te żółwie, Ty nie będziesz miała kłopotów, Twoi rodzice i ogólnie wszyscy będą zadowoleni. Kup sobie chomika bo przy nim jest stosunkowo mało pracy, ale z drugiej strony trzeba dawać jeść codziennie i od czasu do czasu zmienić trociny to już jest sporo pracy, nie wiem czy "dziecko" stać na taki wysiłek ;-) A takim naj naj rozwiązaniem będzie elektroniczny zwierzaczek którego można byle gdzie schować a karmienie i sprzątanie polega na naciśnięcu kilku przycisków [trzeba uważać na paluszki aby nie złamać sobie <lol2>]. W razie znudzenia jednym zwierzem zawsze można zmienić na drugiego , rozwiązanie godne uwagi. Pozdrawiam......

dobre ale baaardzo drogie, w japoni można sobie już kupić takiego interaktywnego robota... sam chodzi , siada itd..... niezła zabawka dla dzieciaków.... tak na serio może nie jest tak żle skoro dba o żółwie i potrafi się przyznać do tego że ją to męczy..... moim zdaniem trzeba uzmysłowić Mysha że pewne obowiązki są naturalną koleją rzeczy a nie zaraz kazać oddać lub wyrzucić do rzeki gadzinę jeśli nikt jej nie będzie chcieć przygarnąć..... (kto wie może u następnego właściciela będą się mieć znacznie gorzej bo weżmie je ktoś jako zabawkę do mniej kumatej małolaty..) są dwie strony medalu.... zawsze, niezapominajmy!!

Bardziej myślałem o małej zabawce kieszonkowej na którą była moda pare lat temu ale pomysł z robote tez jest OK. Osobiście uwarzam że problem został przesadnie zbagatelizowany. Podmiana wody: nie trzba nosić w widerkach 10-15l, można użyć np. baniaka 5 litrowego z którym nie będzie większego problemu. Jedzenie: widamo 2-3 razy w tygodniu po 5 minut. Napisałaś że czyścisz gruntownie zbiornik co miesiąc, a w jakim celu ?? Być może masz za słaby filtr ?? Takie pożądki przy dobrej filtracji 1-2 na rok, czasochłonna praca ale nie ciężka. Zbiornika nikt nam nie karze nosić z miejsca na miejsce. Wyczyścić wszystkie ścianki, burdną wodę spuścić do baniaka i zalać akwa spowrotem czystą wodą . Czyszczenie filtra: uważam że przyjemniejszcze niż szorowanie garów :P. Problem został rozwiązany, sprawę uwarzam za zamkniętą ;-)

foczka81
    Guest

Noo.. Mysha792, jak tak Cię to wyczerpuje to moge pomóc w rozwiązaniu problemu. Mam dobre warunki i jestem z Krakowa.

maja89
    Guest

jak ja miałam 12 lat to jakoś dawałam sobie rade z moimi czerwonolicymi...też wszystko sama kupowałam(i dalej kupuje) moim pupilom.Mnie to nie męczy..

Enola
    Guest

Mysha792 napisał(a):

> Wiec raz w tygodniu wymieniam wode, czyszcze filter, prawie
    > codziennie karmie zółie, kupuje żarcie, rosliny, dekoruje akwa,
    > montuje różnesprzety terrarystyczne itp... tyle ci wystarczy
    > Enolo?
    >

Filtra sie tak czesto nie czysci bo zabija to zyjace w nim bakterie odpowiedzialne za biologiczne oczyszczanie wody. I nie wmowisz mi ze prawie codziennie montujesz sprzety i dekorujesz nie przesadzajmy. Co chwila kupujesz nowe gadżety do tego akwa? Ehe, jaaasne.
    Jedyne w co jestem sklonna uwierzyc to ze masz problem z wymiana wody bo z tym jest rzeczywiscie troche wiecej pracy. Ale z reszta przesadzasz. Karmienie zolwi raz na 2-3 dni to 5 minut roboty.
    Zreszta skonczmy to marudzenie. Nie chce ci sie przy nich pracowac - oddaj je. Sa ludzie ktorzy chetnie sie nimi zajma. Ale ty ich nie oddasz bo je kochasz i bedziesz dalej marudzic ze cie przerasta opieka nad nimi. Jaki to ma sens?

Ja lubie chodzić po sklepach zoologicznych. I szukać różnego osprzętu.
    Dzisiaj naprzykład wstałem specjalnie odrana by im posprzątać. Kupiłem i m 2 głupiki ale sie zastanawiam czy im je dać czy najpierw je rozmnożyć w drugim akwa. Jak sądzicie zjedza je mam 1 samca 9cm.karpasku i samice 14cm. karpasku?

Uprawnienia umieszczania postów