Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Czy dzieci mogą sie zajmowac żółwiami?

Re: Czy dzieci mogą sie zajmowac żółwiami?

Co sie tu wypowiadac - zreszta juz paru sie wypowiedzialo.
    Ja oczywiscie w przeciwienstwie do Ciebie zostalem wrobiony w zolwie (bylem przeciwny),ale teraz to Ja juz bym sie z nimi nie pozegnal.Coreczka jest jeszcze za mala,aby pelnic takie obowiazki,a zonka ciagle narzeka na wydatki - ale sie godzi.
    Jezeli u Ciebie jest naprawde odwrotnie to powiedz rodzicom co i jak,albo nie narzekaj,poniewaz to co napisalas:
    "Ale rodzice i tak wykorzystują dzieci żeby sie opiekowały zółwiami..."
    "Ale ja niechciałam żółwi, tylko mój tata :/"
    to jest tylko maly procent.W 90% jest jednak na odwrot i tego sie nie da zmienic.
    Napisalas rowniez,ze:
    "ale nigdy nie oddam moich zółwi do zoologicznego!"
    "Nigy nie oddam ich nimkomu i nigdzie!"
    i tak trzymac !!!.Nierozumie jednak na czym polega twoja "tragedia" jezeli naprawde je kochasz to prosze zajmuj sie nimi jak najdluzej,bo nie kazdy moze miec takie szczescie
    Pozdrawiam.

Rzomawiałam z tatą i bedzie sie nimi zajmować dopiero za trzy miesiace :/

No widzisz - zawsze to jednak da sie porozmawiac i cos wynegocjowac z rodzicami

ojciec nic nie mówi bo widzi że dobrze sobie radzisz,albo nie chce ci przeszkadzać albo się na tym nie zna i nie chce zaczynać dyskusji bo wie że i tak nie będzie miał racji(jak u mnie) Jeśli naprawdę kochasz zwierzęta to nie powinnaś pisać takich rzeczy

mam nadzieję że to tylko chwila słabości(i takie się przytrafiają)

P.S.
    Dasz radę tylko uwierz w siebie i pamiętaj że nie ma nic ważniejszego niż przyjemność i satysfakcja z rzeczy które się robi dla siebie i innych

Pozdrawiam

MIDO
    Guest

Mojim zdaniem dziecko powinną moc sie zajmowac żółwiem od okolo 8 roku życia,poniewaz :

-w tym czasie dziecko zaczyna uczyc sie odpowiedzialnosci
    -dziecko latwiej zrozumie jak o żółwia dbac po tym jak wytłumaczxą mi to rodzice,ktorzy zapoznali sie z literatura.
    -dziecko tez powinno sie z nia zapoznac przy pomocy rodzicow.
    _powinno sie nauczyc dziecko zachowywania higieny po kontakcie z gadem

Podsumowując troszke starsze dziecko licze to juz okolo 8-9 roku zycia moze sie zajmowac zółwiem.Potrzebna jest do tego oczywiście pomoc rodziców.

_tosiek_
    Guest

Po pierwsze W Polsce za dzieci uważane są osoby od 1 do 16 roku rzycia!!!Wzwysz to ju je młodzież!! : O )

Ja nie mam pomocy żadnej w opiece gadów, nawet sama szukałam info na temat tych zółwi :] a mój tata tylko siedzi wpracy,albo oglada telewizje :P A ja sam wszytko wiem w tym odmu co zółw musi jeść itd..

O zapomniała bym, mój tata bedzie sie nimi zajmować dlatego, że sie wyprowadzamy :P to nie jest żadne wytłumaczenie dla mojego taty

Z tym szukaniem wiadomosci i opieka nad jakimkolwiek gatunkiem to akurat wyjdzie Ci na dobre - poszerzysz swoje wiadomosci,masz satysfakcje z tego faktu (kochasz je) i w tym czasie nie wloczysz sie np.po miescie
    Pozdrawiam.

princeyo
    Guest

a powiedzcie , czy dziecko poradziłoby sobie samo z gekonem lamparcim ??
    np. w moim przypadku sam wykonalbym terra i tata by mi pomogl troche i czy dalbym sobie rade w posadaniu jednego lamparta ?? mam niedaleko od domu sklep w ktorym sa swiersze (2 sklepy) i duzo wiem o tych gadach, bo na reszte rodziny nie moge liczyc bo mowia zr sie boja sie takich jaszczurek :P

Uprawnienia umieszczania postów