-
Re: Czy dzieci mogą sie zajmowac żółwiami?
a przypadkiem nie jest odwrotnie?...... mój syn chciał żółwia... dostał.......... teraz wszystko na mojej głowie, jak nie zmuszę to nawet zarcia od samości nie dadzą... zresztą jakie to wykorzystywanie jak każe im się wypłukać gąbkę skoro same chciały milusiego żółwika.....????
-
Acha to rozumiem, dzieci powinny se radzić same w opiekowaniu sie żółwiami, chodzeniem do weta i wogule.
-
no ja tak niestety mam... mam 13-14 lat i jeżdze do weta sam i wogóle wszystkie problemy moje bo sam chcialem i kupilem sobie żółwia (lądowego) . Jeżeli przychodzi do przyjemnosci z żółwiem typu zabawa czy cos to wszyscy chętni a jak sprzatanie i brudna robota to każdy sie wypiera ze to moj zolw i moje problemy :|
moi rodzice co do gadow to nie sa prawie wogole tolerancyjni (jaszczurek)
-
Ten wątek zatem powinny czytać i dzieci i rodzice. U mnie żólwia chciał mój syn, a ja się opierałem najdłużej bo zdawałem sobie sprawę jaki to obowiązek. Dzisiaj jestem tym, który najwięcej przy żółwiach robi, ale sprawia mi to przyjemność. Gdy potrzebuję proszę dzieci o pomoc i nie odmawiają. Myślę że rozwiązaniem sytuacji jest takie urządzenie akwa lub terra by wymagało jak najmniej pracy. Na początku gdy zmieniałem wodę co 2 tygodnie to faktycznie było to uciążliwe. Teraz podmieniam 10 l co 2-3 dni (dzięki kranikowi zajmuje mi to 15 min), co 2-3 dni wrzucę jedzenie, a raz po raz (raczej dla zasady niż z rzeczywistej potrzeby) wykonuję prace porządkowe jak np. czyszczenie kaskady, czy usuwanie okrzemków. Trudno te zajęcia uznać za bardzo uciążliwe (pies zająłby więcej czasu) i mogę w razie potrzeby przekazać je dzieciom.
-
ja mam obecnie 19 lat a żółwia mam od 11 roku życia i nikt mi w tym nie pomagał(trzeba pamiętać jednak że od małego wyrastam w otoczeniu zwierząt-psy,gryzonie,rybki. i przy wszystkich wymagano ode mnie jakieś pomocy a z czasem przejmowałem te obowiązki).jeśli dane dziecko ma np.11 lat trzeba zadbać żeby zapoznał się z biologią zwyczajami i potrzebami tych wyjątkowych zwierząt-jednym słowem trzeba maksymalnie rozbudzić u młodego terrarysty ciekawość na temat jego podopiecznego.Mile widziane będą tu wszelkiego rodzaju publikacje na temat utrzymania gadów w warunkach domowych. trzeba pamiętać żę tak młoda osoba ma milon spraw na głowie i trzeba go (na tyle na ile się da)uzmysłowić że to nie mysz która będzie biegać po koszulce i jeść byle.
Jednym słowem jak dzieciak lubi zwierzęta i chce dla nich jak najlepiej wystarczy zadbać żeby miał skąd się dokształcać.
-
ja mam tego dosyć, ja nie chciałam zółwi, i sama sie nimi zajmuje, tak samo miałam z psem, chomikami, królikiem, i nawet jak miałam siedem lat to sie sama papugami zajmowałam! I co? Może sie do tego nadaje, dzisiaj kupiłam im roslinki a mój tata nawet nie powie że dobrze zrobiłam i wogule nie zwraca na to uwagi co kupuje. Nieiwme czemu, ale ja kocham zwierzęta lubie przy nich pracować , ale za taka cenę? Od małosci sie opiekuje zwierzętami. Ostatnio we wakacje byłam u cioci i prosila mnie żebym poszła na pastwisko po krowy, a to było jakieś 5 km w jedną strone, i naszczęście krowa mnie nie stratowała, walła mnie głową i upadłam. Ale po co bede to mowić, poprostu kocham zwierzęta to musze o nie dbać.
-
MYSHA nie przesadzaj.....Ja też wiecznie zajmuje się zwierzętami.....no i co z tego....Spróbuj znaleźć w tym przyjemność.....i nie patrzeć na wszystko tak krytycznie....że to twój obowiązek...nie...może to jest twoje hobby?? Pozdrawiam (więcej optymizmu).
-
Noo troche przesadzam... Ale i tak czuje sie wykorzystywana... Ale cóż takie jest życie... Bardzo kocham zwierzęta. Z własnego kieszonkowego kupuje im roslinki, jaskinie, muszelki i inne ;] Pozdro...
-
ja robie to samo :/ kocham zwierzeta i przez to niestety moi rodzice nie sa tacy jak ja i gdy chce cos kupic dla zwierszatka albo chce sobie nowe zwierze kupic to wszystkim musze zajac sie ja a najgorsze to ze za wszystko placic tez ja :[
-
Niech sie wypowiedzą rodzice dzieci Prosze bardzo...
Uprawnienia umieszczania postów