-
Re: zestaw dla czerwonolicego
Ja najpierw zrobiłem deszczownice, ale za radą wytrawnego akwarysty zrezygnowałem (dodatkowy hałas i opryskane szyby wokół). Teraz woda wylatuje rurką. Gdy chodzi o funkcję napowietrzania, to warto wiedzieć, że najwazniejszy jest ruch wody na powierzchni akwarium, natomiast z "bąbelków" przechodzi do wody bardzo mało tlenu. Na tyle mało, że z kostek napowietrzających itp. można całkowicie zrezygnować, jeśli zapewni się tylko ruch wody na powierzchni, np. dysza wyprowadzająca skierowana na ściankę akwarium zapewnia stałe fale na powierzchni (oczywiście bez przesady). Kolega ma akwaria (w tym dwa morskie), gdzie źródłem tlenu jest tylko ruch wody na powierzchni.
-
Masz rację, dlatego wielu akwarystów w celu uniknięcia hałasu umieszcza deszczownię pod powierzchnią wody skierowaną w górę albo na tylną ścianę tak aby nie hałasowała, wywoływała ruch wody przy powierzchni ale stosunkowo mały nie będący przykrym dla żółwi.
Co do bąbelków to zdania są podzielone. O ile same bąbelki rzeczywiście mało napowietrzają wodę w tracie wypływania na powierzchnię to jednak wywyłują ruch wody i wzburzenie powierzchni co natlenia wodę.
-
ok, wiec sposob filtracji mam rozwiazany, dzieki! jeszcze tylko jedno: czy podzwirowy ma byc na calej powierzchni dna (100x40) czy moze byc na fragmencie?
pzdr!
-
Oczywiscie,ze najlepiej jest na calej powierzchni.
-
tak myslalem. sporo kasy
-
nie az tak wiele,jezeli bedzie to bez glowicy tylko bedzie podlaczony jakis filtr zewnetrzny lub kaskadowy.
Uprawnienia umieszczania postów