-
Re: Miękki pancerz !! Ratunku!! Witaminy!!
nie wiem co robić...chyba się nie znam....mam fajne akwa, filtr, lampkę, grzałkę, jednym słowem wszystko co jest żółwiowi do szczęścia potrzebne....do jedzenia podaje mu na przemian mrożony pokarm dla żółwi, jakieś robaczki- wodzienie, dodatkowo gammarusa, pokarm witaminizowany, czasem jakąś rybkę. Ma w akwa mnóstwo roślin które podskubuje....ale na pancerzu p[ojawiła się biała plamka....co to ??Pomożcie....
-
napewno powietrze zbierające sie pod zrzucaną płytką... ot rosnie...
-
Ale on jest jeszcze malutki(3 cm) to jest możliwe..?? A nie jest to jakaś grzybica?? Na wszelki wypadek przemyłam tą płytkę jodyną....hmm nie wiem zresztą jak wygląda grzybica ....
-
Nie może mu odpadać płytka bo on ma tą plamkę na złączeniu 2 płytek.....co to jest??
-
pewnie powietrze pod zrzucaną płytką. Nie panikuj!
Nie widze tez sensu w podawaniu witamin (latwo przedawkowac!). Pomyśl, skoro człowiekowi wystarczy kilka kropel witaminy D, to jak obliczyc dawkę dla ważącego parę dkg żółwika?
Bardzo wskazane byłobz zaopatrzenie zółwika w swietlówkę UVB. Wystawianie na okno zupełnie nic nie da, bo promienieowanie UVB nie przenika przez szkło.
Możesz oczywiScie werandować żółwika, gdy zrobi się ciepło (starczy pół godziny). Trzeba jednak z tym BAAAAAAARDZO uważa, bo przeciąg może zabić maleństwo, a takie maluchy są bardzo wrażliwe. Jeśli jednak zapewnisz osłonięte od wiatru miejsce, w którym temperatura będzie POWYŻEJ 20 st. C, mozesz do powerandować.
Uprawnienia umieszczania postów