Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Miękki pancerz !! Ratunku!! Witaminy!!

krach
    Guest

Re: Miękki pancerz !! Ratunku!! Witaminy!!

hejka!! dzięki za pomoc WSZYSTKIM. Mam jeszcze jedno pytanie. Ile razy w tygodniu powinny jeść takie małe żółwie?? Na niektórych stronach napisane jest że 2-3 razy w tygodniu.....a na innych że takie maluchy powinny jeść codzienie.....która informacja jest prawdziwa??

Wybór częstotliwości karmienia zalezy od Ciebie, mój żółw jak był mały dostawał jedzenie codziennie i raz w tygodniu miał dzień przerwy, teraz dostaje jeśc co drugi dzień.
    Mam jeszcze uwagę dotyczącą trzymania terrarium na parapecie. Osobiście uważam, że to nierozsądne, gdyż można żółwia przeziębic, proponuję zmianę miejsca, zakup odpowiedniego oświetlenia i poczytania fachowej literatury dotyczącej hodowli żółwi czerwonolicych.

pozdrawiam

Przeziębić albo ugotować.
    Ja swoje karmiłem co drugi dzień ale "do oporu"

P.

krach
    Guest

Ludzie musicie mi pomóc!! Czytałam te wszystkie posty bardzo wnikliwie. I nie przesadzam!! Nie mam też w pobliżu żadnego "gadziego" weterynarza. Wiem, że mój zółw ma miękki pancerz.....bo ma i nie żaden elastyczny....on ugina się w miejscu dotykania.....a tylna część pancerza lekko wygięła się do góry....co ja mam robić?? ten żółw ma wszystko......?? Pomocy!!

po pierwsze jeśli pancerz ugina się na całej powierzchni (nawet na kantach) pod bardzo słabym naciskiem pancerza to faktycznie mozemy mieć od czynienia z krzywicą ( pozostaje jeszcze kwestia naturalnej elastyczności karapaksu i plastronu..) dobra .. nie panikuj po pierwsze nie przekarmiaj gadziny wysokobiałkowym żarciem i zbyt dużą iloscią jedzenia bo powstaną okropne piramidki... po drugie karm go małymi kawałeczkami z pensety obturlanymi w wapnie (możesz codziennie posypywać nadmiar nie szkodzi jak w przypadku witamin,najlepiej pokruszone tabletki calcium lub sepia) i witaminach (np. z hagena dla żółwi lub A+D3 w kroplach dla ludzi) tylko nie przeginaj z witaminami max 3 razy na tydzień i to 1 kroplę na jedzonko jednorazowo (max przez 2-3 tyg) po trzecie dobrze byłoby zainstalować świetlówkę terrarystyczną UVB (która wspomoże syntezę wit D3 i przyśpieszy wchłanianie wapna) po czwarte możesz podawać wątróbkę kurzą (ma dużo witamin i mikro/makro elementów ,którą podajemy nawet w wiekszych ilościach podczas stanów chorobowych ) po piąte.... nie przekarmiaj!!!!! po tej terapi po ok 1-2 tyg pancerz powinien zrobić się już na tyle twardy (ale nadal będzie elastyczny-nie mylić) że możesz ograniczyć witaminy, wapń oczywiście podawaj dalej lub kup żółwika wapiennego którego sam zacznie skubać.. młody żółw podczas rozrostu potrzebuje w pożywieniu dużo wapna...

krach
    Guest

No żółwik ma wapiennego żółwika ale go nie podskubuje.... on się sam w wodzie rozpuszcza...dzięki za podpowiedź

żółwik w wodzoie to nie wszystko.. podawaj rozkruszone wapno... małe żółwie jakoś nie chcą go obgryzać, jak podrośnie to co innego...

krach
    Guest

A te wapno to takie normalne dla ludzi samo rozpuszczalne??

nie najtaniej to rozkruszyć tabletki calcium panthotenium (chyba dobrze napisałem..;-) lub żółwika lub co będzie najlepsze sepia... bo 100% naturalny produkt. podczas krzywicy musisz podać razem z żarciem wapno a nie czekać kiedy od samości ugryzie wapiennego żólwika... ja obturlałęm mięsko w wapnie i podawałem pensetą prosto do pyszczka (po to aby jak najmniejsza ilość nie rozpływała się niepotrzebnie w wodzie)

krach
    Guest

DZięki wielkie...Tak zrobię!!

Uprawnienia umieszczania postów