Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Miękki pancerz !! Ratunku!! Witaminy!!

Mieszany widok

krach
    Guest

Miękki pancerz !! Ratunku!! Witaminy!!

Witam!! Mam żółwia żółtolicego od niedawna. Jest jeszcze mały(prawie 3 cm karapaksu) i ma miękką skorupę. Co robić?? Czy można podawać żółwiowi wit. A i D3 w kroplach taką kupioną w aptece dla ludzi??(na opakowaniu jest napisane żeby stosować doustnie). Z góry wielkie dzięki za pomoc

Re: Miękki pancerz !! Ratunku!! Witaminy!!

Nie wiem czy można stosować ale jak ja miałem żówia to miałe kupione specialne wapno dla niego w zologicznym wiec powines isc i sie zapytac on nie/

ŁŁŁsy
    Guest

moje mają naswietlene UV przez lato i nie mam problemu, i musisz kupić wapno dla żółwi które bedzie w wodzie.

krach
    Guest

dzięki za szybką odpowiedź . Kupiłam takie wapno wczoraj w zoologiku i pancerz jest już trochę twardszy. Tylko ciekawe czy można stosować te krople...hmm....u mnie w zoologiku wogóle nie ma takich witamin dla żółwia...(jest tylko pokarm witaminizowany ŻÓŁWIK który już mam i też podaje....)

ŁŁŁsy
    Guest

Ja daj krople z D3 ale na żółwich nie stosowałem jest to zalerzne od wielkości i wagi gada

krach
    Guest

moja gadzina jest mała(3 cm karapaksu) ale jedno mnie martwi...jak go kupywałąm mial twardą skorupkę.....a i nie chce wychodzić na wysepkę tylko siedzi w tych roślinach.....może dlatego ma taką skorupę że się wcale nie wygrzewa??

ŁŁŁsy
    Guest

Jeśli ma apetyt i życisz wapno nic nie powino być jest to maluszek.Jabym zainwetował w UV, albo jak bedzie cieplej dac na palkon żeby miał dostep do promini słoncznych.

krach
    Guest

Ma dostęp do światła słonecznego....stoi na parapecie i ciągle świeci słoneczko....))dzięki za wszystko Pozdrawiam serdecznie

To że terrarium stoi na parapecie nic nie da choćby nawet słońce świeciło cały czas... Promienie UV nie przenikają przez szkło.
    Tak jak już napisał ŁŁŁsy powinieneś albo wynosić żółwia na balkon w ciepłe dni, albo kupic świetlówkę UV, co moim zdaniem jest dużo wygodniejsze, a i żółw ma dłuższy dostęp do UV.

Wiesz, czytałem Twoje ostatnie posty, jak nie przestaniesz panikować i działać tak chaotycznie to stracisz żółwia.
    3 cm żółw to praktycznie noworodek, nie miał czasu nabawić się krzywicy, mylisz elastyczność pancerza z jego miękkością. Miękki to taki który ugina sie tylko w miejscu dotknięcia. Karm go w sposób urozmaicony, podawaj ślimaki i mrożoną stynkę (na razie pokrojoną ale z ościami), od czasu do czasu szczyptę witamin (dla gadów, w proszku) zawinięte w mały kawałek mięsa i będzie dobrze. W podobny sposób podaję skorupki od jajek, umyte, wyprażone w piekarniku i zmielone ale podobno można nie mielić, prażyć trzeba.
    Oczywiście świetlówka UVB jest wskazana ale znam wiele przypadków hodowli żółwi bez niej tylko w oparciu o odpowiednią dietę witaminowa wapniową.

P.

Uprawnienia umieszczania postów