-
Re: otyły żółw
Ponieważ uważam, że żółwiom bez potrzeby nie powino się w ogole podawać witamin, radzę Ci skonsultowac sie z weterynarzem w tej sprawie. Po co faszerować zwierzę chemią, kiedy może się okazać, że nie jest to potrzebne, a źródło problemu jest inne> Chociaż w sumie możesz spróbować przez tydzień, dwa podawać witaminy dla gadów w dawkach podanych na opakowaniu (nie pamiętam jakich, bo sama bardzo dawno nie podawałam witamin) - zobaczysz, czy żółwiowi "napompowanie" zniknie.
Pozdrawiam
Natalia
-
> To nie jest mięso ! To są płuca, żółw ma zlokalizowane płuca
> przy tylnych końcyznach. Gdy nabiera powietrza to płuca się
> napełniają i to tak dziwnie wygląda.
Co ty wogole opowiadasz ?
-
> Może to nie otyłość, tylko obrzęk.
>
Spowodowany np problemami nerkowymi ?
-
U żółwi wodnych napompowanie może być spowodowanie niedoborem jodu a to nie wiem czy będzie w preparatach witaminowych.
-
Dokładnie takie były początki choroby mojego żółwia, nie zastanawiaj się wcale, tylko biegiem do lekarza ( upewnij się, że gady to też jego specjalizacja i nie pozwól zbytnio eksperymentować) Ogranicz żywienie (koniecznie urozmaicaj !!!!) Postaraj się poprawić warunki do chociaż optymalnych (temperatura, światło, higiena) I DUUUŻO CIERPLIWOŚCI !!! przyczyn choroby moze byc kilka i bardzo dużo zależy od twojej wiedzy......... poczytaj stronę Jojka !!!!!!
Uprawnienia umieszczania postów