Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: znow moje ostrogrzbiety :)

Re: znow moje ostrogrzbiety :)

Sprobuj na przyklad z lupek dostepnych na allegro ulozyc wysepke. Zwirek bedzie raczej nie trwaly, bo wyspa sie bedzie obsypywac Lupki kosztuja cos kolo 1-2 zl za 1kg. Tobie pewnie ze 2-3kg bedzie potrzebne, no chyba, ze chcesz ulozych wysoka wyspe. Ja mialem kolo 20cm i wazyly w sumie jakies 10kg. Przy Twoim akwarium, proponowalbym poziom wody ok. 25 cm. Im wiecej tym lepiej i wiecej frajdy bedzie z obserwowania malych UVB z najtansza oprawa powinno Cie kosztowac kolo 70-80zl, w tym 48zl ReptiGlo 5.0 20W, a reszta na oprawe. Chyba, ze wybierzesz specjalny zestaw do zasilania swietlowki przeznaczony dla akwarystow z bryzgoszczelnymi uchwytami i elektronicznym zaplonnikiem, to bedzie cos kolo 80zl + swietlowka.

Re: znow moje ostrogrzbiety :)

Myśle że ten poziom wody można zostawić narazie. Niech maluch się dobże oswoją i zadomowią w nowym otoczeniu. Za takie łupki jak są na allegro 2zł/kg ja dałem 45gr/kg w ogrodniczym. Jak już skompletujesz wyspe to można po jakimś czasie podnieś poziom wody. Częste zmiany w zbiorniku to dodatkowy stres dla gadzinek. Ważniejsze jest w tej chwili UVB i żarówka do wygrzewania.

Uprawnienia umieszczania postów