Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Wytrzymałość szafki

Re: Wytrzymałość szafki

Piszac "okropnymi" mialem na mysli nie kilka ton,lecz kilkaset kilo.Jak sam piszesz sa roznego rodzaju te profile,ale wlasnie jak napisales
    "Jak sie dobze zaprzesz to P20x20x1.0 zegniesz rękami"
    to moze i tak,ale do konstrukcji szafki nie mialem czegos takiego na mysli.Myslalem raczej o profilu 30x30,lub40x40,a wiem,ze to juz jest wystarczajaca wytrzymalosc.
    Nastepna swietna sprawa jest stosunek waga/wytrzymalosc tego profilu,mozliwosc spawania,przykrecania do niego wkretami itd.Jak napisalem wyzej ja polecam takie rozwiazanie.

jak dobrze pospawiesz to odkształcenia raczej nie występują a co do naprężen spawalniczych (spawu...) to raczej trzeba paczeć przy spawaniu rur wysokociśnieniowych bądz odlewów z stopów... a rama pospawana równo z kątownika 40 badz 50mm , musi spokojnie wytrzymać. oczywiście cała konstrukcja musi być przemyślana... Poza tym blat warówna powierzchnię a i styropian daje się pod akwa (bądz karimate turystyczną) co dokladnie wyrówna powierzchnię.

Dużo zależy od metody spawaliczej, MAG, elektroda czy gazowo. W spawaniu elektrycznym zawsze wystepują naprężenia spawalnicze, jest to jedna z wad tej techniki. Co do spawania odlewów to jest inna bajka, stosuję się troche inne metody, zazwyczaj w odlewach jest duża zawartość węgla, pomijając już spawanie metali kolorowych bo na tym mało kto sie zna i trzeba mieć specjalny sprzęt. Miałem dużo przypadków z odkształceniami spawalniczymi i wiem co spiona może zrobić z materiałem. Spróbuje zrobić kilka obliczeń do takiej szafki i jak mi się uda to napisze.

Zrobiłem przykładowy rysunek mojej szafki (w załączniku).plyty mają grubosc ok 2cm, a blat ma łącznie 5cm, szafke poskrecalem i troche posklejalem,zostawilem orginalne plecy z dykty i na to przykrecilem takie same prawie na polowie szafki, co łącznie daje jakies 8mm, na rysunku zaznaczylem to na czarno. teraz stoi na niej prawie 180kg i wydaje sie byc stabilna.jak myslicie, czy wytrzymala by prawie 300kg czy trzeba by bylo dac mocniejsze plecy??
    pozdro

Jeśli płyty masz 20mm to z czego uzyskałeś grubość blatu 50mm ?? Jeśli to jest blat+styropian to będzie za słabe bądź dwie płyty+coś miększego to może być. Z rysunku wynika że są trzy ściany nośne po 20mm, myślę że to takie minimum. Ważne aby szafka pod wpływem obciążenia nie chwiała się na boki co może doporowadzić do złożenia się jak kart <katastrofa>. Takie teorie na sucho nie zdadzą się na wiele. Wstaw zbiornik, dolewaj wody np po 10-25 l i obserwuj zachowanie konstrukcji. To jest moje zdanie może ktoś będzie miał lepsze pomysły....

na szafke polozyem blat 3cm,a akwa stoi na gąbce ktorą sie kladzie pod panele podlogowe,wydaje mi sie ze moze byc.

po co aż takie grube blaty? płyta 20mmm w zupełności wystarczy jeśli w środku będą pionowe przegródki (to na nich opiera się cały ciężar) przez co niedopuszczą do wygiecia sie blatu. Oczywiście "plecy" robimy z pełnej płyty aby szafka nam się nie położyła jak domek z kart......ja zrobiłem swoją szawkę z płyt meblowych o gr. 18mm , tył (plecy ) i dół do której przykręcone są pionowe ścianki (4szt) i górna płyta to ta sama płyta. Narazie położyłem na tym ok. 230-240 kg i szafka nawet nie zgrzypła.... 300 kg wytrzyma spoko a i 350 nie powinno stanowić problemu. (szafka wytrzyma ale czy strop???)

Uprawnienia umieszczania postów