-
Wytrzymałość szafki
Wiecie moze jak sprawdzic wytrzymalosc szafki?? np. po grubosci drewna lub ulozeniu plyt?? Nie chodzi mi o porady typu Postaw cos ciezkiego to zobaczysz.Teraz stoi na niej akwa a łącznej wadze ok 180kg (woda,szklo,zwir) a po zalaniu do pelna to by bylo ok 300kg.
pozdro
-
Re: Wytrzymałość szafki
Poszukaj na pl.rec.akwarium http://groups.google.pl/groups?q=pl....r=&sa=N&tab=wg tam często jest mowa o tym problemie. Ogólnie ważne jest zabezpieczenie szafki przed złożeniem się jak domek z kart. Najczęściej plecy nie są z dykty tylko z płyty tak jak i ścianki.
-
Przeciętnemu użytkowinikowi nie pozostaje nic innego jak oszacowanie wytrzymałości. A jeśli chcesz mieć wszystko w liczbach to musiałbyś się znać na konstruowaniu i mechanice technicznej. Mieć dokładne dane co to materiału z którego jest wykonana szafka i wszystkie wymiary. Następnie zebrać wszystko w całość i wziąść sie za obliczenia. Naciski powierzchniowe, rozkład sił, reakcje, wytrzymałość materiału na zginanie, ściskanie. Wziąść pod uwage rodzaj zastosowanych połączeń i takie tam pierdoły. A tak do rzeczy to poszukaj w necie zdjęć na których jest pokazana szafka pod akwa i zoabcz jak jest skonstruowana. Np u Jojka szafka wygląda dosyć solidnie i utrzymuje ciężar ok 250 kg, możesz wziąść pod uwage taką konstrukcje i np zastosować blat 5mm grubszy, zawsze to jakieś rozwiązanie. Może ktoś biegły sie wypowie.....
-
Widziałem szafki pod ciężkie, wielkie akwaria oparte ma metalowych kątownikach. Taki stalowy szkielet zamaskowany, obudowany drewnem.
-
AdamEx napisał(a):
> Np u Jojka szafka wygląda dosyć solidnie i
> utrzymuje ciężar ok 250 kg
Popełniłeś mały błąd w obliczeniach. Tyle to waży sama woda a jeszcze samo akwarium waży coś koło 40 kg + około 30 kg kamieni daje jakieś 330 kg. Szafka była robiona/zakupiona pod wymiar u fachowców od szafek akwariowych.
-
Lekki poślizg ale sprostowanie szybko nadeszło A co do metalowego szkieletu nie mam zaufania, obecnie mam matalowe ramko z kątownika 20mm i tak jak przypuszczałem nie jest idealnie proste. Dociąłem sobie blat pod akwa z drzwi meblowych ale musiałem z jednej strony podłożyć 4mm listewke bo się chwiało. U mnie wszystko waży ok 60 kg więc nie ma zagrożenia. Nie widziałem fachowego ramka pod akwa a sam troche robie w takim śrusarstwie i nie podjął bym sie zrobienia takiego ramka pod akwa które będzie ważyć z wyposażeniem ponad 300 kg ze względu na naprężenia spawalnicze i odkształcenia materiału. Różnica kilku mm na przeciwnych krańcach i może być po zbiorniku. Z blatu drewnianego można dociąć dokładniejsze wymiary i rzecz wydaje się prostrza. To jest moje zdanie....
-
Niektórzy proponują wręcz aby bezpośrednio pod akwa użyć nowoczesny gruby blat kuchenny głównie dlatego że jest bardzo równy i sztywny, dzięki czemu jest pewność że mimo podparcia tylko w kilku miejscach nie wygnie się. Znam przypadek że nowe akwarium postawione na minimalnie nierównym podłożu po zalaniu wodą pękło. Warto stosować też maty wyrównujące naprężenia.
-
Znajomi mają akwa 200x60x60 (lub 10 cm szersze, nie pamiętam). Sama woda waży tam ponad 700 kg, a z akwarium i żwirem podejrzewam, że wyjdzie ok. tony. Mają właśnie taki metalowy szkielet obudowany drewnianymi szafkami. Zapewne wszystko zależy od solidności (grubości kątowników, układu konstrukcji) takiego szkieletu.
-
Dolacze sie do dyskusji i powiem,ze teraz dostepne sa profile zamkniete,ktore wytrzymuja okropne ciezary i akurat ja polecam takie rozwiazanie.Mozna do nich przykrecic wykonczenie z plyt lub mdf-u i mamy w kazdej chwili rozbieralna szafke. Co do nierownosci to powiem,ze najlepiej moim zdaniem jest zastosowac pod akwa karimate,chociaz niektorzy polecaja styropian.
-
Z tymi okropnymi ciężarami to lekka przesada, są różnego rodzaju profile stalowe i każdy ma inną wytrzymałość. Jak sie dobze zaprzesz to P20x20x1.0 zegniesz rękami. Dobże by się spisywał dwuteownik mający duzo więszą wytrzymałość od profili ale tylko w jednej płaszczyźnie co przy szafce pod akwa by było dobrym rozwiązaniem. Napewno na takiego rodzaju szafki jest dużo rozwiązań i wszystko zależy jakim budżetem dysponujemy...
Uprawnienia umieszczania postów