-
Kolor wody
Tak jak w temacie woda w moim akwaterra ma zoltawy kolor mimo to jest przejzysta. W starszych postach znalazlem cos takiego: "jesli woda jest zoltawa lub zielonkawa to znaczy tylkoz e biologia w terrarium sie zawiazala i tak ma byc ( jesli jest przejzyszta jak szklo)" i "Kolor wody który opisujesz bierze się z moczu i kału jaki żółwie wydalają do wody. Możesz tego uniknąć stosując żwirek amonowy." Co o tym myslicie?? Zwirek amonowy stosuje i efektow nie zaówazylem.
Pozdro!
-
Re: Kolor wody
Może jeszcze bakterie nitryfikacyjne sie nie rozwinęły...
-
tak się robi jak filtracja nie nadąża...(robi się lekko żółta póżniej bardziej żółta i....syf..) od żwirku amonowego lepszy jest węgiel aktywowany, doskonale klaruje wodę i najszybciej na nim rozkwita flora bakteryjna. Oczywiście węgiel po jakims czasie należy wymienic bo istnieje ryzyko oddania do wody wcześniej wchłoniętych związków.
-
Woda może się też zabarwiać od konara jeśli masz jakiś w wodzie. Wtedy jest to niegroźne.
-
mam 120l. wody i fluval 304 wiec z filtracją powinno byc ok. Tak mam w akwa podejscie z drewna sosnowego. Więc wszytko jasne. dzieki za odp.
-
Drewno sosno jest dosyć miękkie i nie sprawdzi się na dłuższą mete w wodzie.
-
mam je juz ponad trzy miesiące i jak narazie jest ok, poza ciągle plesniejącą wyspą:/
-
Naciąga wody i gnije, może się grzyb rozwinąć...
-
mi plesnieje tylko wyspa mimo,ze wyparzam ją co tydzien, a podejscie trzyma sie dobrze. Jojek chyba tez ma sosnowe i nie narzeka.
-
Może widziałeś, Jojek zainstalował pod wyspą taką podkładke aby drewno nie pleśniało --> http://www.czerwonolicy.waw.pl/image...e/IMG_0378.jpg http://www.czerwonolicy.waw.pl/image...e/IMG_0379.jpg , może u CIebie zda to egzamin. Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów