Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: faq u jojka watpliwosci

Re: faq u jojka watpliwosci

Tutaj bardzo wiele czynników odgrywa rolę. Dużo zależy od gatunku i miejsca pochodzenia żółwia. Ale generalnie wszystkie gatunki powinny mieć mniejszy lub większy spadek temperatury w nocy. Tym "twardszym" można po prostu wyłączyć grzałkę wraz z oświetleniem, tym delikatniejszym można można wyłączać grzałkę tylko np. na 6 godzin, nad ranem. Wiadomo, że woda ma dużą pojemność cieplną, wieczorem jest już chłodno, a woda pozostaje ciepła, wychładza się jednak stopniowo i rano jest najzimniejsza, po czym znów zaczyna się ogrzewać. W przypadku czerwonolicych spore wahania raczej nie zaszkodzą, szczególnie dorosłym, zdrowym żółwiom (w końcu świetnie radzą sobie w oczkach wodnych w lecie). Warto znać temperatury powietrza z miejsc pochodzenia zwierząt oraz dostępne dane o warunkach hodowli. Rzeczywiście trudno podac jeden przepis który byłby dobry dla wszystkich gatunków.
    I jeszcze uwaga związana z "wodą rzeczną" - woda to woda i nie ma znaczenia czy w stawie czy w rzece. Ma jakąś temperaturę i zależy to głównie od warunków klimatycznych na danym terenie, a nie od jej płynięcia czy nie (chyba, że wsposób pośredni, np. zimne rzeki spływające z gór). Tak się składa, że wśród kilku gatunków moich żółwi mam jeden gatunek który żyje w rzekach i akurat ten wymaga najwyższej temperatury wody (28-32 stopnie), tyle, że to rzeki północnej Australii i Nowej Gwinei. Rzeka rzece nierówna .

Re: faq u jojka watpliwosci

Ja w lecie na noc zawsze mam włączoną grzałke, a w zimie wyłączam, ale nie na całą noc. Za to żarówka w nocy jest zgaszona zawsze.

Uprawnienia umieszczania postów