-
Re: Zółw czerwonolicy - chyba zdechł ;(
Współczucia ;( mam nadzieje że mooje żółwie bedą długo zyły, ale slyszałam że u poczatkujacych chodowców niedozyją nawet dwuch lat ;(
-
od braku wit A zółwie raczej nie umierają... najpierw choruje co łatwo zauważyć i wporę zareagować... a porą zimową żólwie czerwonolice w warunkach hodowlanych jedzą tak samo jak latem.... chyba że przez niedogrzanie akwa i zbyt niską temp powietrza nastąpi anoreksja okresu zimowego co powoduje nie jedzenie lub spożywanie bardzo małych ilości, do tego apatia, i tak trwa to nawet kilka miesięcy.. (póżniej nadrabiają zaległości w żarciu..) a świnki nie podajemy bo mięso ssaków jest zbyt energetyczne i tłuste i co najważniejsze nie stanowi głównego składnika ich diety na wolności.
ps. wyrazy współczucia.... ;-( szkoda gadziny...
-
ale chyba te psikanie świadczy o tym że chyba przeziębiony był.. to też mogło byc przyczyną...
Mój żółw właśnie kończy antybiotyk bo właśnie kichał i myśle że wyjdzie z tego bo szkoda żeby mi umarł żółwik który ma dopiero 8 cm :/
współczuje..
-
przeziebienie mogło przeistoczyć się w zapalenie płuc co nie leczone jest śmiertelne.. tylko że jest ono też do poznania i jeśli wporę się zareaguje to są szanse na wyleczenie gadziny. zanim umarł powinien dryfować na jednym boku będz nie mógł by się zanurzyć.. zresztą już po fakcie...debata co go zabiło nie ma sensu... natomiast sensem jest poszerzanie swojej wiedzy aby nie dopuścić do takiej sytuacji.
-
no właśnie...
nie wiem co by sie działo z moim żółwiem gdybym szybko nie zareagował bo moja mama twierdzila ze psikanie jest zupełnie naturalne tak jak u człowieka np. :/
a moja mama nic nie wiem na temat żółwi (dokładniej) więc sam wziąłem sie za sprawe
pozdr
Uprawnienia umieszczania postów