-
POMOCY Żółw stepowy nie chce jeść
Witam!
Jestem nowa na tym forum i zwracam się z prośbą o pomoc. Mój żółw stepowy od jakiegoś czasu ok. 2 tygodni prawie nie je. Próbowałam już różnych pokarmów, bo był okres że chciał jeść tylko jabłko, ale ostatnio nawet jabłko mu nie wchodzi. Wiem, że nie powinno się skarmiać sałatą, ale próbowałam i tego i od biedy trochę zjadł. Ale wczoraj już też nie. Terrarium jest ogrzewane kablami grzewczymi w nocy (jeśli temp. spada poniżej 23 stopni włanczają się) a w dzień żarówka grzewcza w najcieplejszym miejscu terrarium ma 35 a w najchłodniejszym 25 stopni. Terrarium jest o następujących wymiarach 60x40, a żółw ma ok. 11 cm. Wyłożone jest kamieniami akwarystycznymi, ponieważ piasek i żwirek żółw zjadał co budziło mój niepokój.
Dodatkowo ostatniozaczął trzeć łapami oczy i lewe oko jest częściej zamknięte (otwiera je później-jak już się rozbudzi).
Wogóle bardzo dużo śpi. Nie chcialam, żeby zasypiał na zimę ponieważ nie jestem w stanie zapewnić mu odpowiednich warunków. Czy to okresowy odpoczynek? (bo już się zdarzało, że np. przez 5-6 dni był bardziej ospały i nie chciał jeść, ale teraz to już mnie niepokoi.)
Dziękuję za ewentualną pomoc.
Uprawnienia umieszczania postów