Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Podróż żółwika

Re: Podróż żółwika

Czekam na propozycje przechowywania gada w samochodzie oraz jak wybierać żółwia w sklepie aby wybradz zdrowe i silne zwierze. Prosze mi pomóc czym mam go karmić jako malucha Prosze mi powiedzieć jeszcze dzisiaj bo jutro mnie już może nie być. Z góry składam wielkie podziękowania:]

Ludzie!!!Prosze o pomoc!!!Czekam na propozycje przechowywania gada w samochodzie oraz jak wybierać żółwia w sklepie aby wybradz zdrowe i silne zwierze. Prosze mi pomóc czym mam go karmić jako malucha Prosze mi powiedzieć jeszcze dzisiaj bo jutro mnie już może nie być. Z góry składam wielkie podziękowania:]PRZYPOMINAM!!! bo to juz ostatnie chwile i odjeżdżam!!Prosze o pomoc!!! Przynajmiej 1 odpowiedź mnie zadowoli

jak transportować i w czym napisali forumowicze wyżej tj. pudełko z otworami wentylacyjnymi, (zabrania się przewozu w pojemniku wypełnionym wodą) i odpowiednia temp. dorosłe żółwie wytrzymają nawet spadek do plus 10st. ale maluchy mogą się przeziębić, czyli min. 20st w aucie i jak najmniej przeciągów i nagłych spadków temp. (częste otwieranie pudełka też powoduje nagłą zmianę temp. w środku i dodatkowo stres) czym karmić maluchy? tym samym co dorosłe tylko że znacznie mniejszymi kawałeczkami... jakie wybrać? przyjmuje sie że to najbardziej żywe, ruchliwe, największego łobuziaka...i które z chęcią zjada pokarm, oczywiście zdrowe oczy brak wydzielin wokól pyszczka i innych oznak chorobowych tylko nie zawsze jak widać się to sprawdza ( temat: mój żółw zdechł..)

Jedna ważna uwaga- poruszanie przednimi łapami przed przedmiotem, wibrowanie przed głową wyciągniętymi palcami, to element zalotów męskich! Zwykle do samicy, ale miałem samca, który tak robił nawet przed poruszanymi w wodzie moimi palcami.

dr Robert
    Guest

Też o tym pomyślałem, ale jak chce składać jaja to raczej samica (?). Dlatego spytałem jak ona kopie te dołki, ale jak widać zainteresowana osoba woli pisać niż czytać to co my piszemy i opowiadać na nasze pytania .

Jest to raczej samica. Ma krótkie pazorki i ogólnie wygląd kobiecy. Ale nie wiem czemu ona wibruje łapkami przed każdą rzeczą co może tylko przypominać gada No i chodzi co chwilke w najcieplejsze miejsca i kobie łapami raz przednimi, raz tylnymi(zależy czy sie zmęczy). Ma krótkie pazurki i ogon samicy ale zachowuje sie jak samiec. dzieki za pomoc.

Moje obie samice tak machały łapkami do siebie więc teoria że jest to domena samców jest poniekąd błędna.

Uprawnienia umieszczania postów