Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Rodzaje pokarmu

Rodzaje pokarmu

Chcę zmienić dietę mojego żółwia Mam jednak problem.Które jedzenie mogę podawać. Proszę mi powiedzieć czy to jedzenie może być dawane żółwiom. A oto jedzenie:
    1.Ślimak winniczek:/
    2.Gammarus żywy
    3.Krewetki
    4.Rzęsa wodna
    5.Dżdżownica
    6.Ser
    7.Małże
    8.Mięso surowe(nie wiem z jakich zwierząt można)
    9.Żywe ryby(rodzaje)
    Nie wiem czy żółw powinien to jeść mam nadzieję że ktoś mi pomoże i poda punkty przy których jest odpowiednie jedzonko:-)Z góry dziękuje

Re: Rodzaje pokarmu

Witam! Nie jestem super znawca ale juz troszke wiem ..

Slimaki świderki. Winniczki? nawet bym na to nie wpadla ale chyba nie bardzo (zwlaszcza ze sa duze). Jesli ktos z Twoich znajomych ma akwarium z rybkami raczej an pewno ma tez świderki to plaga i na pewno kazdy odda Ci nawet sloik pełen tych slimaczkow. jak je wrzucusz do swojego akwater, w kilka minut powinny pozostacv tylko nieliczne ktorym udalo sie gdzies schowac w kamyczkach (ale zapewniam, ich zywot nie bedzie dlugi). Jak znajomi nie maja swiderkow to do zoologika, tam sa na pewno.

Gammarus - ok, krewetki - ok

dżdżownica - szczerze mowiac nie wiem, sama jestem ciekawa, moze ktos sie wypowie

ser - NIE

małże - pewnie tak

Mieso surowe - wyłacznie mieso ryb, zadnej kurki, krowki, swinki.

Zywe ryby - tak najlepiej i najtaniej to po prostu gupiki, nie sa wcale latwe do zlapania ale jesli zolw glodny i sie uprze to zlapie i gupika Inne gatunki, niewiem, moje jedza gupiki

No i pozatym rosliny wodne z ktorych szybko zostaja tylko strzepy. wiec ja osobiscie raczej z tego zrezygnowalam, tylko od czasu do czasu wrzuce im cos bo szybko robi sie syf i zapycha sie filtr.

Poza tym, jesli moge dodac.. jest zima, o warzywa i owoce nie tak latwo jak latem, dlatego ja, jesienia (zrobilabym to wczesniej, ale tez dopiero sie ucze hodowli) przyzadzilam im mieszanke warzyw i owoców : ogorek, marchewki, jablko, dodalam tam rozkruszona tabletke z wapniem (taka rozpuszczalna dla ludzi bez dodatkow), troche zelatyny wieprzowej spozywczej, zeby wszystko trzymalo sie kupy po rozpuszczeniu w wodzie i oczywiscie filety z ryb, bo to ejst to co zolwie lubia najbardziej. wszystko to zmielone, wymieszane i zamrozone. Teraz tylko kroje sobie kilka kosteczek i żółwie sa bardzo zadowolone.

Aha.. daje im jeszcze pokarm w granulacie Tetrarepti, moje zolwie bardzo to lubia ale poradzono mi na tym forum zeby za wiele tego nie dostawaly. wiec tylko jako uzupelnienie od czasu do czasu

Chyba nic nie pominelam Powodzenia

aha i jeszcze jedno
    jesli nie chcesz zakladac oddzielnego akwarium dla gupików po prostu wrzuć je do akwarium z zolwiami. Musisz im tylko zapewnic napowietrzanie! i jakies miejsce do schronienia (np butelka z dziurami. jak u pana Jojka )jak dobrze pojdzie doczekasz sie nawet mlodych i populacja jakos bedzie trwac Zreszta z czasem żolw przestaje sie gupikami interesowac, bo wie ze Ty mu cos dasz a jak nie dasz i zglodnieje to bedzie ganial gupiki jak szalony.

POzdrawiam

Serdecznie dziękuje za rady, no właśnie, może wie ktoś czy dawać dżdżownice i ślimaki winniczki? czekam na podpowiedź. Może ma ktoś inne zdanie na temat żywienia? puella dziękuje!!!

Co do slimakow winniczkow to raczej napewno sie nie spotkalem,aby ktos je podawal (sa duze,maja twarde skorupy no i nie sa one wodnymi).
    Natomiast co do dzdzownic to napewno mozesz je podawac jako dodatkowy pokarm,chociaz np.u mnie zolwie za nimi nie przepadaja.Zjedza kilka,a pozniej tylko je rozszarpuja - bo po co im ma sie cos ruszac w ich krolestwie .

Ja osobiście żółwiom nie daje warzyw, ani owoców. Co do ślimaków to moje żółwie jedzą bardzo chętnie... Nie podaje im winniczków, bo są pod ochroną. Z tego co pamiętam to można zbierać okazy o średnicy muszli od 3 cm, tylko w maju na terenach, które wskaże wojewoda.
    Żółwiom podaje takie ślimaki z żółtą bądź różową muszlą (nie wiem jak one sie nazywają). mam ich bardzo dużo latem koło domu.

Dżdżownice można podawać - też chętnie są zjadane.

A co z resztą jedzenia??? Proszę o szybką odpowiedz !!!Przypomne jedzonko:
    1.Ślimak winniczek<----------
    2.Gammarus żywy<---------- PROSZE
    3.Krewetki<--------------------
    4.Rzęsa wodna<-------------- O
    5.Dżdżownica<----------------
    6.Ser<---------------------------
    7.Małże<------------------------ ODPOWIEDŹ
    8.Mięso surowe(rodzaj)<----
    9.Żywe ryby(rodzaje)<-------

Dziękuję!!!!:-)

clippo
    Guest

8, Mięso surowe tylko jako dodatek NIE PODAJE SIĘ MIĘSA WIEPRZOWEGO

Prosze mi odpowiedzieć pilnie które jedzenie z tych punktów powinien jesc żółw czeronolicy Prosze o pomoc. Z góry dziękuje. Mam nadzieje że dzisiaj otrzymam dokładną odpowiedź. :-)
    PS. Ten gammarus łapie sama.

clippo
    Guest

rzese wodną napewno
    i żywe ryby
    I chyba krewetki ja neiraz karmie suszonymi

Uprawnienia umieszczania postów