Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Dziwna skorupa

Mieszany widok

Dziwna skorupa

Mój żółw czerwonolicy ma dziwne ,,rany" na pancerzu. Łuszczy mu się skorupa. Rany są głębokości ok.2mm i 5 mm długości a żółw ma ok.7 lat i mimo że skorupa mu rośnie, rany tworzą sie na nowo. Podaję mu witamine D3 i wapno ale zmian nie widać. Co to za choroba? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

clippo
    Guest

Re: Dziwna skorupa

Czy ma lampe UV??

Przy zwyklej żarówce zawsze jest, a gdy jest ciepło to wychodzi na słońce aby pochodzić.

wrzuć fotki jeśli to możliwe, albo bardziej szczegółowo opisz.

Fotki może będą jutro, a teraz to opisze. Tworzą sie pęcherze pod powierzchnią skorupy. Ranki wyglądają jak młoda skorupka jeszcze niewykształcona i jasna. Tych ran jest 4. Moge dodać co je. Zwykle jest to surowe mięso np.drobiowe, lubbi ser biały i żółty, jadł ryby. No i jeszcze o tej ranie. Jest to miekka skorypa pod normalną warstwa. Jeżeli to nie wystarczy postaram sie wysłać zdjęcie, ale mam nadzieje ze sie dowiem z czego to sie stalo oraz czy to jest choroba i czy trzeba to leczyć. Dodam że żółw przyjmuje witamine D3 i specjalne wapno dla żółwi. Mam nadzieje ze opis wystarczy i prosze o rade. Z góry dziękuje.:-)

"Zwykle jest to surowe mięso np.drobiowe, lubbi ser biały i żółty, jadł ryby."!!!!!!!!
    Jak to JADŁ ryby? Już nie je?! Żółwiom czerwonolicym NIE PODAJE się sera żółtego,białego,a mięso ptaków dodaje się od czasu do czasu jako urozmaicenie..:/ więc przedewszystkim zmień diete,i przeczytaj opis żółwia czerwonolicego...:| tak swoją drogą jakie ma rozmairy?
    ciekawe czym jeszcze ludzie karmiąswoje żółwie czerwonolice...kaszą manną?:/

hmm.. myślałem że to jakaś grzybica (bardzo prawdopodobne) ale czyżby wychodziły skutki złej diety?!! chyba tak......... więc pierwsza rada przeczytaj opis czerwonolicego szczególnie dział żywienie, i do tego strone Jojka... druga rada dotyczy samych warunków hodowli (znowu patrz opis..) które to też znacząco wpływają na stan i kondycję zwierzęcia!!!! narazie tyle rad.... (ktore weż sobie do serca jeśli chcesz aby Twoja gadzinka pożyła jeszcze kilkanaście lat..) A reszta jak będą zdjęcia...(nikt na forum nie jest jasnowidzem, opis to jedno ale nie ma to jak zdjęcie..)

ps.

napisz jeszcze w jakich warunkach trzymasz gadzinę, tj. wielkość zbiornika ,ilość wody, częstotliwość podmiany, oświetlenie, temp. wody i inne dane....
    a czy te ranki są białe i dają się zeskrobać? przez co powodują się jakby dziury/ dołki w pancerzu?

ps. tak myslę że to jednak grzybica......

kajolka nic nie poradze ze gadzina nie je nic innego!!! Dawałam mu juz tak duzo innych pokarmow ale on nie je!!! Suchy gammarus omija szerokim łukiem, a ciekawe jak mam go zmuszać do jedzenia którego nie chce!!! Nie je ani owoców ani warzyw, tylko lubi mięso Mówie wam poraz ostatni że DAWAŁAM MU JUŻ WSZYSTKO CO PROPONUJE JOJEK NA SWOJEJ STRONCE I CO PROPONOWAŁ WETERYNARZ!!! Nawet jak jest strasznie głodny to nie je nic innego od jedzenia które mu dotychczas dawałam. Ma już 7 lat i raczej nic mu sie strasznego nie stało od tego jedzenia poprostu lubi to a ja nie bede mu na siłe wciskała jedzenia. Zapomnialam dodac że je również roślinki wodne. Ludzie wiem co robie!!! krist nie ma nic białego na skorupie tylko pęknięcia żółw ma lampke, duże akwarium, daje mu witaminy ale nie przedawkowuje ich żółw ma 15 cm karapaksu temperatura ok. 20 stopni wszystko ok z akwarium ma dobre warunki. Woda zmieniana co 2-4 dni.

Niestety nie wiesz co robisz. Jeśli chcesz aby ktoś Ci coś poradził to musisz też chcieć tych porad słuchać. Jeżeli uważasz, że dieta Twojego żółwia jest ok to szkoda słów.
    MoNa13 napisał(a):
    "... Ma już 7 lat i raczej nic mu sie strasznego nie stało od tego jedzenia poprostu lubi to..."
    No właśnie mu się coś dzieje i jeśli nie zareagujesz w myśl porad to rację nam przyznasz dopiero zakopując swojego żółwia.

Uprawnienia umieszczania postów