-
Re: Grzałka
To jest zapewne dobry pomysł, ale w tej chwili z różnych powodów nie do zrealizowania. Pomieszczenie pójdzie do remontu, przypuszczalnie za 2-3 lata będzie tam ciepło, możliwość dowolnego sterowania temperaturą powietrza i duży bojler. Teraz nie opłaca się tam inwestować, więc jakoś trzeba będzie przetrwać. Zresztą niedługo wiosna, a problem ogrzewania najbardziej dotkliwy jest u mnie w zimie. Teraz musze wyskrobać pieniądze na filtr bo to jest ważniejsze .
-
Niestety wdepnąłem w Aqua EL, ze względu na cenę i teraz trochę żałuję. Znajomy mnie postraszył, że urządzenie tej firmy potrafi mieć przebicia i porażenie prądem gotowe (zwierząt i człowieka). Nie wiem na ile to wiarygodne. Może ktoś ma bardziej precyzyjne informacje.
Właśnie próbowałem w zeszłym tygodniu przygotować basen dla parki Carettochelys insculpta (14 i 16 cm karapaks, woda w basenie o objetości 170x70x20 cm=238 litrów, temp. w pomieszczeniu 14-15 stopni) i 300 W grzałka nie była w stanie ogrzać tej wody do 30 stopni. Trzymając już żółwie w rękach do wpuszczenia z przerażeniem stwierdziłem zaledwie 20 stopni i dołożyłem jeszcze drugą grzałkę 200 W. Zobaczymy czy to pomoże.
-
Odnośnie grzałki AquaEla, po 5 latach mogę powiedizeć że czasem szwankuje termostat, np jak się ją stuknie lekko to się dopiero włancza. Ale przebić żadnych nie zauważyłem. Z innymi grzałkami nie miałem styczności więc nie wiem.
Uprawnienia umieszczania postów