-
Grzałka
O jakiej mocy grzałka była by naj odpowiedniejsza do akwaterrarium 30l (45cm\35\15) dla żółwia czerwonolicego 7 cm karapaks.
Cy zna ktoś dobrego weta w Nowym Sączu.
Pozdrowienia, Konrad
-
Re: Grzałka
Najlepsza bedzie grzalka z termostatem o mocy 50 W
-
Nie ma sensu montować takiej mocnej grzałki w tak małym zbiorniku... 25W (z termostatem!!!) wystarczy w zupełności. Ja na 100 litrów wody mam grzałkę 25 W i temperatura utrzymuje się na poziomie 25-26 stopni.
-
Myślę, że wszystko zależy od temperatury otoczenia. U mnie latem nie włączam nic, a teraz chodzą dwa przewody grzewcze i grzałka dodatkowo.
-
ciekawe ja na 100 l mialam 25w grzalke i wody nawet nie nagrzala. teraz mam 300w troche mocna ale naszczescie z termostatem pozatym wody jest juz ciut wiecej tzn jakies 140 l. i dobrze grzeje maluchy maja wode 26'C.
-
masz z termostatem? jedno jest pewne taka 50w dużo prądu nie weżnie bo szybciej zagrzeje wode i się wył. ja miałem przy 30l 50w z termostatem z atmana tania i niezawodna. Teraz przy zbiorniku 300l i ilości wody niecałe 200l ta z atmana 50 W nie dała rady wydolić chodziła ponad 50H i temp wody była zaledwie 21stC. Teraz mam z hagena 300W i jest zbyt duża jak na 200l (wystarczyłaby 200-250W) ale za to szybko zagrzewa wodę i się wył. Akwaryści przyjmuja 1W na 1 litr wody, czyli w tym przypadku 30l= 30W tylko po co kupować taką skoro można 50W noż widelac za niedługo doleje więcej wody. wg. mnie lepiej ciut większą grzałke mieć niż odwrotnie..
-
Ogromne znaczenie ma temperatura otoczenia, czy mamy 18 stopni czy 23 w pomieszczeniu z akwarium. To już jest 5 stopni różnicy. Mocniejsza grzałka ma tę zaletę, że można jej użyć także później do większych zbiorników, gdy zmienimy terrarium, co przy dość wysokich cenach grzałek ma znaczenie. Z drugiej strony zawsze ostrzegano mnie, że przy termostat może się zepsuć i w sytuacji gdy mamy grzałkę dużej mocy, zwierzaki mogą się ugotować. Nie wiem, może teraz te termostaty w grzałka są lepsze...
-
no ja musze miec mocniejsza grzalke bo temperatura u mnie w pokoju jest 19-20'C wiec grzalka ma co robic.
-
To każda grzzzałka po nagrzaniu wody się wylonczzyz ?
Pozdrawiam
-
te które są z termostatem, są grzałki pod które osobno wpina się termostat i takie z wewnętrznym termostatem które możemy ustawiać pokrętłęm na daną temp. wody. Najnowsze grzałki nie mają już termostatu opartego na bimetalu tylko na elektronice przez co stają się jeszcze bardziej dokładniejsze i niezawodne tylko kosztują trochę więcej...
Uprawnienia umieszczania postów