-
akwaterrarium
Witam wszystkich!Od niedawna mam malutkiego żółwia żółtolicego!!Akwarium ma wymiary 25x20x10.Jest zainastalowana grzałka z termostatem ustawionym na 26 stopni.W akwarium jest korzeń,który spełnia funkcję części lądowej, ale strasznie brudzi wode (w ciągu 12 godzin robi się żółta) mimo, że gotowałem go już wiele razy, chyba trzeba jeszcze polakierować....
Nad tym korzeniem jest żarówka dzienna, która jak pisało na jej opakowaniu ogrzewa powietrze oraz emituje promienie UV.Włączam ją jak robi się ciemno, czyli ok. 17 - 23.Akwarium stoi na parapecie czyli w ciągu dnia jest cały czas dostęp do światła...
Chciałem dowiedzieć się czy jeszcze czegoś potrzeba, aby mój żółw mogł godnie żyć...aż nie podrośnie oczywiście...!
Pozdrawiam!!!!
-
Re: akwaterrarium
emituje UV ale tylko UVa a nie UVb ktore jest niezbedne wiec bedziesz zmuszony kupic swietlowke ktora ma te i te promienie, lepiej kup filtr bo zolwie sa znane z tego ze woda dlugo u nich czysta nie jest. najlepiej wypaz w piekarniku i mzoesz tez polakierowac tylko pameitaj zeby potem odczekac aaz nie bedzie smierdziec lakieorem
pozdrawiam
Tomek
-
odstaw akwaterrarium od okna, bo może zakwitnąć
pozdrywiam
-
Też polecam przenieść akwa w jakieś inne miejsce, w razie potrzeby uchylenia okna żółw może sie przeziębić zwłaszcza w okresie zimowym.
-
W zoologu gosc powiedzial, ze to jest dzienna żarówka ogrzewająca powietrze i emitująca UV, wytłumaczył, ze jest to potrzebne aby mogła być przyswajana witamina D3....czy taka nie wystarczy?
Pozdro
-
ludzie w zoologiku wcisną każdy kit aby sprzedać zwykłą żarówkę za kilka zeta.. po pierwsze żarówką do wygrzewania świeci się za dnia ma byc imitacją ciepla dawanego przez słońce. i swiecenie jej od 17 do 23 mija się z celem, (powinna się świecić narówni z innym oswietleniem , swietlówką bądz żarówką kompaktową energooszczędną..) przez 12 h na dobę. i tak w akwaterrarium stosuje się zarowki do wygrzewania - zwykłe lustrzanki, następnie do oświetlenia świetlowki lub energooszczędne i ostatnie to świetlówki terrarystyczne ktore emitują promieniowanie UVA I co najważniejsze UVB które wspomaga wchłanianie wit D3 i jej syntezę w organizmie co skolei wpływa na znacznie lepsze przyswajanie wapnia przez organizm co stanowi zabezpieczenie przeciwko krzywicy. Oczywiście sama swietlówka terrarystyczna może nie tylko słuzyć do "podawania " żółwiom samego prom> UVB ale także od oświetlenia całego akwaterrarium. (dosyć mocno swiecą..)
-
Podaj dokładne oznaczenia z żarówki i/lub z pudełka.
-
no niestety opakowanie wyrzuciłem, a na żarówce jest napisane tylko tyle....:
EXO-TERRA 100W,230V...no i ma takie fioletowe zabarwienie
Pozdro
-
Pewnie to Day Glo za ok. 30,-
NIestety emituje tylko UVA
Żarówki z UVA i UVB kosztują ~130,- - 180,- no i oczywiście do wymiany po ok roku.
Lepiej zainwestować w oprawę i świetlówki (na dłuższą metę wychodzi taniej)
-
dokladnie....zapłaciłem za nią 28 zl, a nazwa była właśnie taka...czyli gósć w zoologu poprostu wepchnął mi dziadostwo....a mówił, że musze taką mieć, bo żółw potrzebuje jakiegos tam promirniowania aby przyswajał D3...no i ta żarówka miała to mieć...i jeszcze zciemniał, że ludzie później przychodzą, i sie skarżą, że ich żółwie mają miękką skorupę, a to wszystko dlatego, że nie mieli takiej cudownej żarówki jak ja
prosiłbym o jakieś dokładne nazwy żarówek, interesowałby by mnie cały komplet, z oprawą itd. Gdzie sie oplaca bardziej kupic: w jakimś zoologu czy w necie?
Pozdro
Uprawnienia umieszczania postów