-
Re: Co to za żółwie?
Można link otworzyć w drugim oknie np. kliknąć z shiftem. albo prawym klawiszem myszy i wybrać właściwe menu
-
-
-
-
Te na górze wyglądają na Indotestudo forsteni lub elongata, żółwie z wilgotnych lasów Azji Płd. Wsch. rzadko przekraczające długość 30 cm (któryś z tych gatunków jest np. w Starym ZOO w Poznaniu).
Środkowa fotka to żabuti - sporej wielkości żółw z Ameryki Południowej. Na zdjęciu jest forma o wyjątkowo czerwonym zabarwieniu, przypuszczalnie jest to tzw. forma "cherry heads".
Ostatni nie wiem, ale jakoś wygląda mi na malucha żółwia pustynnego - Geochelone sulcata. Mogę się mylić w oznaczeniu gatunków, trzeba byłoby poszperać po zdjęciach w internecie i książkach.
-
A ten żółw żabutki osiąga 50cm. karpasku gdzieś chyba o nim czytałem
-
Indotestudo forsteni lub elongata to to chyba bardzo młody osobnik nie sądzi pan
ponieważ ma bardzo jasny pancerz)
-
To wszystko maluchy, no może wiek tego w środku trudno ocenić. Napiasłem mało precyzyjnie, a pod nazwą żabuti rozumie się czasem dwa gatunki: Geochelone carbonaria i Geochelone denticulata. Ten drugi jest większy (drugi co do wielkości żółw lądowy świata, nie licząc wyspowych), a ten na zdjęciu to niewątpliwie Geochelone carbonaria - 35-40 cm, ale forma cherry-heads jest mniejsza 25-30 cm.
Uprawnienia umieszczania postów