Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Co to za żółwie?

Re: Co to za żółwie?

Można link otworzyć w drugim oknie np. kliknąć z shiftem. albo prawym klawiszem myszy i wybrać właściwe menu

clippo
    Guest

Dziękuje nie widziałem

Kacper.R
    Guest

Nowa porcja zdjęć których nazwy bym chciał wiedzieć

numer pięć

numer sześc te żółwiątko duże urośnie??

numer siedem to jest żółw lamparci??
    Dzięki za odpowiedz

Kacper.R
    Guest

ten czerwony jest piękny

dr Robert
    Guest

Te na górze wyglądają na Indotestudo forsteni lub elongata, żółwie z wilgotnych lasów Azji Płd. Wsch. rzadko przekraczające długość 30 cm (któryś z tych gatunków jest np. w Starym ZOO w Poznaniu).
    Środkowa fotka to żabuti - sporej wielkości żółw z Ameryki Południowej. Na zdjęciu jest forma o wyjątkowo czerwonym zabarwieniu, przypuszczalnie jest to tzw. forma "cherry heads".
    Ostatni nie wiem, ale jakoś wygląda mi na malucha żółwia pustynnego - Geochelone sulcata. Mogę się mylić w oznaczeniu gatunków, trzeba byłoby poszperać po zdjęciach w internecie i książkach.

A ten żółw żabutki osiąga 50cm. karpasku gdzieś chyba o nim czytałem

Indotestudo forsteni lub elongata to to chyba bardzo młody osobnik nie sądzi pan
    ponieważ ma bardzo jasny pancerz)

dr Robert
    Guest

To wszystko maluchy, no może wiek tego w środku trudno ocenić. Napiasłem mało precyzyjnie, a pod nazwą żabuti rozumie się czasem dwa gatunki: Geochelone carbonaria i Geochelone denticulata. Ten drugi jest większy (drugi co do wielkości żółw lądowy świata, nie licząc wyspowych), a ten na zdjęciu to niewątpliwie Geochelone carbonaria - 35-40 cm, ale forma cherry-heads jest mniejsza 25-30 cm.

Uprawnienia umieszczania postów