Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Co to za żółwie?

clippo
    Guest

Re: Co to za żółwie?

Czy ten żółwik na 2 i 4 rośnie do 50cm. karpasku ??
    Jakie znacie ejszcze ciekawe gatunki żółwi ale tak karapask do 40

clippo
    Guest

dr Robercie czy jesteś w stanei załatwić
    -Malaclemys
    lub inny ciekawy gatunek żółwia jak tak to w jakiej cenie??

dr Robert
    Guest

Z tym załatwianiem to dałem ) uśmieszki, bo to żart. Każdy sobie może sam te gatunki kupić, tyle, że trzeba się wybrać zagranicę. Najtańsze maluchy Geochelone pardalis babcocki z papierami od czeskich hodowców tam rozmnażane to ok. 500-600 zł (cena sprzed dwóch lat). Pozostałe gatunki to głównie w Niemczech, ale Rhinoclemys czy Emydura widziałem też w Czechach. Rhinoclemys jakieś 300-400 zł, Emydura nie pamiętam - ale wyglądały na odłów.
    Nie handluję żółwiami. Mam do sprzedania jedynie jeden, ale super ciekawy gatunek: mata mata, tyle, że jakoś trudno go sprzedać .
    OBMAB próbuj kopiować nazwy bo akurat w nazwie nawet literówka jest ważna, po prostu się nie znajdzie info na temat gatunku w internecie. Co do wzrostu i warunków to wszystko jest do przeczytania w internecie, tylko języki obce i wyszukiwarka .

dr Robert
    Guest

Można mieć wszystkie gatunki żółwi, to jest tylko kwestia ceny. W tej chwili są nawet dostępne olbrzymie żółwie z Seszeli, maluchy 10 cm z papierami z fermy na Seszelach po zaledwie ok. 7 000 zł (do tej pory zwykle były powyżej 15 000).

Nie jest dobrym sposobem hodowli branie żółwia tylko na podstawie tego, że jest mniejszy niż ileś centymetrów. Zresztą spośród ok. 300 gatunków współczesnych żółwi większość ma mniej niż 40 cm. Dla takich hodowców radzę najpierw zainwestować w literaturę, a potem wybierać nie na podstawie porad internetowych, ale własnej wiedzy, bo potem tylko żółwi żal....

Szkoda, że nie można z www.reptilica.de sprowadzić żółwi do Polski, a mają tam niezłe gatunki.
    Pozdrawiam!!!

clippo
    Guest

możę źle to zabrzmiało
    chodzi mi o żółwia do 40 cm. żębym mu mógl dogodne warunki zapewnić terrarium. A w jakiej cenie by pan ząłatwił tego żółwia nr. 2 i 4 (zapomniałem nazwy)

no ja juz dzwoniłem do nich i odpowiedzieli mi że tylko do asutri luksemburga belgi i paru innych państw. aha co do terraristikladen to wiem bo rozmaiałem z włascicielem że do Polski to jedynie moga wysłać statkiem, ale w gre wchodzi tylko Gdynia lub inne miasto portowe .
    z reptiliki jestem w łaśnie na prowadzeniu negocjacji co do terrapen wodnych - prosze ich o możliwość wysłania do kraju - jednak są nie ugięci

dr Robert
    Guest

Ludzie, czytajcie co się pisze. Nie załatwiam żółwi ! A już szczególnie jeśli ktoś nawet nazwy nie umie podać, tylko numery . Jeśli macie duzo kasy do wyrzucenia bo zakup w sklepie z narzutem to raczej dla forsiatych to może najpierw jakaś wiedza. Naprawdę, zanim rzucicie się na żółwie i proponuję odwiedzić:
    www.chimaira.de
    http://www.ms-verlag.de
    Książki w przeciwieństwie do żółwi dochodzą do Polski .

clippo napisał(a):

> żółwia nr. 2 i 4 (zapomniałem nazwy)

Zaleciało okropnym lenistwem... Tak trudno do jasnej anielci zajrzeć kilka postów wyżej? kpiny sobie robisz? To jest wręcz brak szacunku dla "rozmówcy".

clippo
    Guest

Przepraszam was ale mam system drzewkowy i by mi cały tekst który napiałem skasowało. A chciałem podac łacińska nazwe

Uprawnienia umieszczania postów