-
Re: akwaterrarium dla ostrogrzbietych
jojek czy mógłbyś wysłac mi na maila schemat zamocowania prowadnicy, bo z tego co ty odpowiedziłeś nie moge się niczego domyślić.
pozdrowiam
-
Jojek napisał(a):
> górna prowadnica jest wklejona w metalowy kątownik a ten
> przymocowany do boków pokrywy
>
Może mi to ktoś jaśniej wytłumaczyć bo zbytnio nie kapuje
-
-
Taki schemat wiele wyjasnia, teraz wszyscy będa mieć takie prowadnice u siebie he he he. Pozdrawiam
-
wie ktoś może jak u jarka pokrywa jest postawiona na akwa??
-
Sam sobie odpowiedziałeś "jest postawiona na akwa". Natomist ponieważ chciałbym na pokrywie coś ustawić jak również boję się że dziecko mogłoby strącić pokrywę bawiąc się (mimo zakazów) płką w pokoju. Przewidziałem zabezpieczenie pokrywy przed zsunięciem się przez zastosowanie dwuteownika (dwuceownika) z aluminium lub plastiku. Planuję go dać na wszystkie krawędzie styku pokrywy z akwarium (tył i boki) chociaż jeśli materiał będzie drogi to dam tylko po dwa centymetrowe kawałki na każdy bok jako uchwyty.
Na razie nie znalazłem odpowiedniego,potrzebuję 8mm prześwit wewnętrzny i krótkie "pióra". szkic w załączniku
-
można też na styku pokrywy z krawędzią akwa do pokrywy dokleić sylikonem 5 cm szer. paski ze szkła po obu stronach. widać to w załączniku
pozdrawiam
-
Wiem, podobny wariant brałem pod uwagę z tym lepiej jest dokleić paski pleksi do pokrywy. paski szklane łatwo ukruszyć i żeby były wytrzymałe to muszą być grube, no i nie da się wyciąć ich bardzo cienkich a szerokie będą nieestetyczne. A kleić do pokrywy bo w razie zachlapania woda będzie ściekała spowrotem do awarium i nie będzie zbierała się w rowku. (obróć rysunek o 180 stopni :-) ) Dlatego mam zamiar skleić dwuceownik z pokrywą na stałe za pomocą silikonu.
-
Wczoraj widziałem aluminiowe H-owniki ~ 10,- za 1m.
W przyszłym tyg. przejdę się do sklepiku gdzie sprzedają takie na wagę ("metale kolorowe" się sklep nazywa) i zobaczę ile tam powiedzą. Myślę, że będzie taniej.
Na wakacje powinienem już ustawić pokrywę i wyspę z prawdziwego zdarzenia.
-
ile żółwi moge trzymać w akwa o wymiarach 120x60x50 dł./szer./wys.???
pozdry
Uprawnienia umieszczania postów