Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: filtr kubełkowy

Mieszany widok

filtr kubełkowy

Jako że do mojego nowego akwa przydałby się filtr o ogromnej powierzchni filtracyjnej a takie kosztują dosyć sporo... a z kasą troszke krucho, postanowiłem zrobić samemu kubełek o poj. 11 litrów. Projek wykonałem i uruchomiłem 24.01. efekty mojej pracy możecie oglądnąć dzięki Jojkowi (który umieścił art. na swej stronce) na:

http://www.jojek.klub.chip.pl/hobby/

Oczywiście to jest link do stronki, a przekierowanie do art. jest w dziale ostatnie zmiany lub w dziale filtracja...

Jak narazie wszystko jest ok. Wszelkie wasze opinie mile wdziane....(krytyczne też..;-))

Re: filtr kubełkowy

piekna sprawa... gratulacje za wene tworcza oraz wykonanie (jak moja gadzina podrosnie skorzystam z opisu) dzieki....

bardzo fajne, opis tez jasny. Skoro jestes tak dobrym majsterkowiczem, to pomysl teraz o konstrukcji filtru otwartego (czytalem o nim w ksiazkach akwarystycznych). Podobno sa one jeszcze lepsze od kubelkowych, bo bakterie lepiej siee spisuja w gabkach zwilzonych niz w tych w pelni zanuzonych..
    Temat interesuje mnie o tyle, ze choc na razie filtr kubelkowy w pelni mi wystarcza, to za jakies 2 lata bede chcial urzadzic gadzinkom akwa o dlugosci zbiornika jakies 3 metry, plus plaza. Na cos takiego na pewno lepiej samemu zmajstrowac filtry, bo pewnie nie tylko taniej, ale i bardziej funkcjonalnie.

WooooW
    3m. U mnie akwa wylądowało by u sąsiada piętro niżej.

snif, snif.
    Muszę się zmieścić w 300 - 350Kg. razem z szafką...

A Jeśli idzie o filtr to kozior.
    Pewnie skożystam z projektu jak będę zalewał całe akwa ( ~ 110x50x50 - ok 350Kg z wyposażeniem i śmieciami w szawce)

na razie mam ciut mniejsze od twojego. i jest wystarczajae. potem chce zrobic akwa - ozdobe salonu, gdy go bede remontowac (tylko najpierwz musze o to wygrac wojne z zona). O strop bac sie nie musze... Zreszta ciezar nie bedzie taki wielki, mysle ze w tak duzym akwa glebokosc wody nie bedzie jednak przekraczac 60 cm.

No przy 300x50x60 wyjdzie jakieś 900L z dodatkami (żwir, kamienie plaża szafka itd. itp.) mamy prawie 1 tonę.

Ale pewnie zdajesz sobie z tego sprawę, więc powodzenia i czekamy na fotki

jak mowie, nawet za 2 lata...

no to czeka Cię zrobienie tzw. sumpa czyli filtra otwartego, wiąże się to z zrobieniem komina (spustu..) w akwa i drugiego pod spodem przerobionego jako filtr..

będzie ciekawe.... jeśli chcesz możemy przyłączyć się do wojny jako najemnicy...... zwycięsto będzie nasze!! ;-)

dzięki, mam nadzieje że opisik się komuś przyda i zrobi jeszcze lepszy filterek...

Uprawnienia umieszczania postów