-
Re: Czy zolw przywiazuje sie do wlasciciela?
Zgadzam się z Buenorem - żółwie sie nie oswajają, to ich właściciele mają tendencje do przypisywania im takich zachowań. Ktoś mógłby powiedzieć, że moje żółwie są oswojone, bo biegną do mnie przez całe terrarium, gdy wchodzę do pokoju. Ale to tylko odruch - ja=ręka=jedzenie)) Jeden z naszych żółwi na widok człowieka wręcz otwiera dziób, bo kiedyś często był karmiony z ręki, co wygląda komicznie a wrażenie oswojenia i przywiązania jest łudzące. Ale nie ma się co oszukiwać - nic dla naszcyh żółwi nie znaczymy
Pozdrawiam
Natalia
-
hmmm....moj kolega ma zolwia stepowego ktory chodzi za nim wszedzie po mieszkaniu za nikim innym tylko za nim...czy to w pewnym sensie nie przyzwyczajenie?
-
1, to niezdrowo dla z., ze chodzi po mieszkaniu.
2. wanna ma pewnie nie wiecej niz 120 cm dlugosci (zbiornik na wode, a nie obrys). Akwa bywaja wieksze...
-
moim zdaniem nie zdrowe jest trzymanie zwierzecia calyczas w jednym miejscu!!skoro nie moze zyc w swoim naturalnym srodowisku to dajmy mu namiastke wolnosci, troche urozmaicenia!a nie lazenie na paru m2(pru to tak przy dobrych wiatrach).ja staram sie aby moj zolw mogl sobie biegac po mieszkaniu no i jak jest cieplo to wychodze z nim na spacer
-
Spacery na trawce popieram, po podłodze w mieszkaniu NIE.
-
czemu uwazasz ze po podlodze nie moze biegac?
-
Bieganie po podłodze jest szkodliwe, bo:
1. opary z podłogi (pasty, chemikalia do czysczenia dywanów, itd.)
2. miniprzeciągi przy podłodze - ty ich nie czujesz, pelzajacy przy ziemi z. predzej czy pozniej poczuje...
3. nie słyszałem o prz<padku, zeby z. stała sie krzywda w akwa - a spro slyszalem o zł ezakonczonych spacerach po mieszkaniu.
-
Czar23, proponuję, byś poczytała starsze wątki i zaprezentowała koledze krótkie streszczenie. Trzymanie żółwia lądowego na podłodze to jeden z podstawowych błędów, jakie popełniają właściciele tych wrażliwych zwierząt.
Do tego, co napisał marix, dodam jeszcze zbyt niska temperaturę, brak mozliwości zakopywania sie w podłożu, niebiezpieczeństwo urazów (kopniecie zółwia, uderzenie drzwiami itp.) - wystarczy trochę wyobraźni, by stwierdzić, że
argument z odrobiną wolności jest chybiony. Odpowiednio duże terrarium w dłuższej perspektywie bardziej się przysłuzy zdrowiu żółwia, niz źle pojmowana "wolność". Prawdziwie wolny byłby tylko w swoim środowisku naturalnym, z którego go zabrano i do którego juz nie ma powrotu.
Pozdrawiam
natalia
-
a co Ty myslisz ze ja puszczam mojego Stefana zeby przez tydzien biegal po mieszkaniu???!!ja go na 2min z oczu nie spuszczam!!!i na pewno nie bede go caly czas trzymala w akwarium!!!zolwie nie sa takie delikatne jak wam sie wydaje!!!!bez przesady!!jakby mila siedziec przez caly czas w tak malym pomieszczeniu jakim jest akwarium to by go szlag trafil!!
pozdrawiam
-
nie w akwarium tylko terrarium! jeśli będzie dobrze zrobione i spełniało wymogi hodowli gadzina sama nie będzie chcieć chodzić po domu. zresztą podłoże w domu nijak nie przypomina tego naturalnego (którego choć kawałem można zapewnić w terra) przez co nie sciera sobie pazurów i stawy bardzo cierpią!!! co oczywiście uwidacznie się dopiero po latach (dlatego że nie sa tak delikatne...) po za tym terra ma być dostosowane wielkością do gadziny więc dlaczego ma je szlag trafić? moim zdanie prędzej szlag trafi krzątającego się żółwia po mieszkaniu niż po terra.
Uprawnienia umieszczania postów