Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Mata-Mata

Re: Mata-Mata

ja spytam tak z ciekawosci
    jak jest z rozrodem w niewoli mata - mata
    czy w polsce sie komus udalo??
    jak jest w europie czy sporadycznie czy regularnie, bo jesli tak to jest szansa, ze cena tyc zolwi spadnie

Ja słyszałem że ktoś w polsce rozmnozył czytałem na forum dokładniej
    Ale specjalista jest dr.robert ale pewnie się da
    a dla pana jaki jest najciekawszy żółwi. wiem że wszystkie są ciekawe ale jak by musiął pan wybrać

dr Robert
    Guest

W Polsce dość trudno dowiedziec się co kto rozmnożył bo nie ma czsopism terrarystycznych. Na Zachodzie to dobre źródło informacji o takich rzeczach. Z tego co wiem to w Polsce składane były już jaja tego gatunku, natomiast chyba nie udało się uzyskac młodych. Ale pewności co do tego nie mam.
    W Europie Zachodniej bywa rozmnażany, ale nie jest to żółw mnożący się łatwo i powszechnie. Nadal dość sporadycznie. Po części wynika to także z dość duzych rozmiarów tego żółwia. Czasem niektórzy mają świetne warunki na jego utrzymanie, jak choćby szef grupy roboczej ds. mata mata w niemieckim stowarzyszeniu DGHT - polecam: http://www.dght.de/ag/schildkroeten/akmata.htm
    Tam widać mocno wyrośniętego osobnika, moje pewnie takie będą za 10 lat .
    Co do pytania o osobiste upodobania co do gatunków żółwi to naprawdę nie wiem, raz podoba mi się bardziej ten, raz inny gatunek. Każdy ma w sobie coś interesującego gdy chodzi o wygląd, zachowanie, biologię. Niewątpliwie mata mata jest chyba jednym z najbardziej niesamowicie wyglądających gatunków; wyrostki na bardzo długiej szyi, niesamowity kształt głowy, sposób polowania - to coś co przyciąga uwagę u tego gatunku.

Mnie właśnie zauroczył mata-mata i Geochelone carbonaria odmina "cherry heads"
    Jak pan sądzi który będzie lepszy??

dr Robert
    Guest

Nie wiem który lepszy . Każdy jest inny, ma zupełnie inne wymagania, bo jeden to żółw wodny, a drugi lądowy. Niewątpliwie "obsługa" żółwi lądowych jest prostsza (brak konieczności wszelkich czynności związanych z czyszczeniem wody, zbiornika, filtracji).

A nie wie pan czy w polsce dostane Geochelone carbonaria odmina "cherry heads"
    I w jakiej cenie??

dr Robert
    Guest

Mają w Polsce ludzie G.carbonaria, ale z tego co ja wiem to nie jest to ta odmiana i raczej pojedyncze osobniki. Nie słyszałem też o rozmnażaniu tego gatunku i odmiany u nas. Ale w Europie dobrze się rozmnaża. Ceny maluchów (6-8 cm) na Zachodzie od hodowcy mieszczą się w granicach 100-150 euro czyli 400-600 zł, ale z dojazdem oczywiście wychodzi dużo drożej. W Polsce na sprzedaż nie widziałem, ale poniżej 1000 bym się nie spodziewał.

A może zna pan jakiegoś hodowce z niemiec??
    I jakie musze mieć terra na początek
    Co pan sądzi o puszkach dla żółwi??

Uprawnienia umieszczania postów