-
Re: Mata-Mata
Może być 300 litrowe, ale za 10 lat trzeba je będzie wymienić na większe o ile żołwi będzie kilka . Oczywiście, że można łączyć ze sobą odmiany, ale od razu powiem, że nie warto. Zwłaszcza jeżeli chce się je rozmnażać. Takie mieszanki podgatunków i różnych form robiono np. u dusicieli i teraz w niektórych gatunkach są same kundle międzypodgatunkowe, a najcenniejsze i najdroższe są czyste podgatunki. U żółwi też warto trzymać jedną odmianę. W nowoczesnej terrarystyce już nie wystarczy podawać gatunek, podgatunek, ale coraz częściej miejsce pochodzenia pierwotnej populacji. To zresztą widac w ogłoszeniach na Zachodzie - nikt nie chce kundli.
-
A czy one są ruchliwe?? czy wolą siedziec i się nie ruszać??
i co z tą pokrywą czy może być?? Bo moge po okazyjnej cenie 400zł. kupić aqwa 300l. i pokrywe. Gdzie pan anbył swoje żółwiki??
I jaka jest najdroższa forma tych żółwi (pytam z czystej ciekawości)
-
Są mało ruchliwe, siedzą czatując na przepływające ryby. Pokrywa może być, choć musi mieć jakieś otwory wentylacyjne (można miec otwarte klapki w pokrywie) bo żółwie oddychają powietrzem atmosferycznym i musi być tam dostęp powietrza. Nie wiem jaka najdroższa, chyba Orinoko.
-
A nie wie pan za ile dostane z amazoni i gdzie można go dostać??
-
I gdzie pan nabył swoje mata-mata??
jakie pan posiada jeszcze żółwie??
-
jezeli moge sie wlaczy do tej dlugiej i pasjonujacej rozmowy, to chcialbym clippo ci powidziec ze moze lepiej wziasc za jednego osobnika. mowisz ze mieszkasz w bloku a z nimi nie zawsze wiadomo jak jest. 300l to okolo 300 kg + meble i ty a to juz sporo, ciezar bedzie rozlokowany na niewielkiej powierzchni. 300 l podloga moize wytrzymac a co potem jak urosna
pamietaj ze dobre checi nie wytarcza zrob tyle na ile pozwalaja ci warunki, potem beda sie meczyc zwierzeta i ty
pozdrawiam serdecznie
-
Ale ja nim one dorosną już nie będę mieszkał w bloku i im wybuduje wielki basen
Co jeszcze warto zobaczyć w starym zoo z gadów??
3 osobniki mogą narazie być w tm aqwa czy opłaca mi się inwestować w światłówke UV??
-
Jeżeli akwarium jest na 300 litrów to rozumiem, że jest to objetość wody po napełnieniu całego akwarium. A jeżeli to będa małe żółwie to wysokość wody w takim akwarium powinna być ok. 15-20 cm i do tego poziomu trzeba obliczyć tę rzeczywistą objetość i co za tym idzie ciężar.
Nie opłaca się inwestować w UV bo one z niego nie korzystają.
Phenix ma rację, zobaczyłem teraz , że jesteś jeszcze młodym terrarystą. Może warto wziąć się za coś łatwiejszego i tańszego ?
Mata mata są trudno dostępne w Polsce i zwykle w wysokich cenach. Ja kupiłem u znajomego. Tak naprawdę odmiana nie ma specjalnego znaczenia gdy chodzi o cenę. Orinoko dzięki swej czerwonej barwie uchodzą po prostu za piękniejsze, ale różnice w cenie nie są wielkie. Zależy to głównie gdzie się kupuje i jakiej wielkości są zwierzęta.
Mam 12 gatunków żółwi, 38 osobników.
W starym zoo w Poznaniu warto zobaczyć wszystkie płazy i gady. Do najciekawszych należą legwany kubańskie Cyclura nubila, ładna grupka biczogonów egipskich, kilka gatunków żółwi. Ale najlepsza jest hodowla płazów z rodzaju Dendrobates.
-
A co pan poleca łatwiejszego??
Chodzi mi o jakiś bardzo ciekawy gatunek
Lądowy lub wodny
A i najpierw dużo czytam o zwierzęciu nim go kupuje (to tylko tak żeby nei było)
-
Jest ok. 300 gatunków zółwi. Każdy jest pod pewnymi względami ciekawy.
Uprawnienia umieszczania postów