-
Re: Mata-Mata
Musze podjechac do starego zoo zobaczyć te żółwie na żywo.
A zna pan jakieś ciekawe gatunki żółwi??(wodnych lub lądowych)
i na około ile by m starczył zbiornik. 450l. bo nim rodzice nei wybudują domu to basen im nei będę mół wybudować. Bo mieszkam w bloku
-
Jeśli w bloku to chyba na parterze bo inaczej akwarium może znaleźć się u sąsiadów wraz z połową pokoju. Mysle, że taka objętość starczy na stałe, także dla dorosłych. Trzeba pamiętać, że chodzi tutaj raczej o powierzchnię , gdzyż głębokośc wody w przypadku mata mata powinna nie być zbyt duża. Problem z mieszkaniem w bloku dotyczy filtracji i zmiany wody (niewygoda związana ze zmianą wody czy niebezpieczeństwo zalania mieszkania).
-
Dygresja- znajomym mieszkanie(i przy okazji sąsiadów piętro niżej) zalał żółw sępi, który rozbił szybę i ponad 300 litrów wody poleciało. Przy duiżych żółwiach to może być problem, choć myślę, że przy mata-mata, który głownie leży na dnie, mniejszy.
-
Mieszkanie jest ubezpieczone od zalań
A ile osobników bym mół w nim trzymać??
Ma pan zdjęcia dorosłego z amazonki??
-
Pewnie 2-3 osobniki by się zmieściły. Zdjęć nie mam, ale chyba powiiny być w internecie.
-
Poszuakm
Tylko czy mi nie rozwali te akwa podłogi mieszkam na 4 piętrze
-
Strop ma okresloną wytrzymałość. ja bym się bał. Może zacząć od jakiegoś mniejszego akwarium...
-
300l.?? by starczyło filtr JBL cirstal
Grzałka Hydor
Osietlenie RaptilGlo 5
Czy mogę kupić taka pokrywe do akwarium czarną??
Ile cm. musi być odległości od wody pokrywy z lampami??
Na jakiejś stronie czytałem że lubią ciemną wode nie przejrzystą czy to prawda??
I że ejst jakiś preparat tetry by woda zrobiła się ciemniejsza
-
Ten korzeń nawet z drzewa egzotycznego lekko barwi wodę. Niektórzy polecają też wlać odrobinę mocnej herbaty. Lekko kwaśny odczyn ma podobno sprzyjać unikaniu grzybic, ale nie wiem na ile to prawda bo przy innym gatunku z kolei czytałem że zasadowy sprzyja właśnie temu. Ale Chelus fimbriatus żyje często w dość mętnych wodach ukryty wśród opadłych liści o lekko kwaśnej wodzie. Metne nie oznacza brudne od odchodów ! Dobrze trzymają się też bez lamp UV, bo to gatunek żyjący na dnie. Normalnie UV powinno być mniej niż 30 cm od zwierza, ale w wodzie UV przechodzi słabo, więc nie wiem.
-
Ja to pana zamęcze tymi pytaniami Ale chcę wiedziec o nich jak najwięcej nim je będę miał. Czy może być te akwarium 300l. i wypełnione całe wodą, pokrywa akwarystyczna. Czy mozna połączyć np. jednego z Amazonki i dwa z Orinoko
Dziękuję panu bardzo za odpowiedzi na moje pytania.
Uprawnienia umieszczania postów