Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Mata-Mata

clippo
    Guest

Re: Mata-Mata

Dziękuje panu
    Czy na początek takie rzeczy by im starczyły??
    http://www.malawishop.pl/go/_info/?id=1662
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    ETH 300 Przepływowa grzałka termostatyczna, moc 300 W, pojemność akwarium 200-300 l, średnica węża 16 mm dwa razy
    -------------------------------------------------------------------------------------------
    Fluval 404 filtr kubełkowy, przepływ 1300L/h, poj.max.akw. 400L
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    i dodatkowo jeszcze jeden filtr sump
    Repti-Glo 5.0 świetlówka do terrariów, moc 40 W, długość 120 cm, średnica 25,5 mm
    lub dłuższą jak się znajdzie dwa razy
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sun-Glo Neodymium żarówka dzienna do terrariów, moc 75 W, typ R20 dwa razy
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Taka wyprawka jak na początek by im starczyły??
    Jakimi rybami najlepiej karmić i czy zjadają ślimaki i rośliny wodne??

dr Robert
    Guest

Co do grzałek i filtrów to specjalistą nie jestem. Żarówki też nie są tutaj szczególnie ważne, pewnie UVB czyli Repti Glo nie zaszkodzi, bo przez wode chyba troche promieni przechodzi. Sun Glo - to zbędny wydatek. To nie są żółwie, które wychodzą z wody (tylko samice aby złozyć jaja wychodzą), oświetlenie ma tutaj drugorzedną rolę. Lubią siedzieć przy dnie w miejscach dośc ciemnych. Dlatego przydatny jest korzeń (ale ze specjalnego drewna egzotycznego, nie z naszego stawu). O pokarmie już pisałem. Roślin ani ślimaków nie jedzą. Poziom wody przynajmniej w części akwarium taki, aby siedząc na dnie mogły wyciagnąć szyję i zaczerpnąć powietrza. Przy takich maluchach 15-20 cm głębokość, ewentualnie wiecej, ale wtedy trzeba korzeń, aby na nim swobodnie sięgały powierzchni wody.

clippo
    Guest

aa czyli część lądowa nie jest potrzebna??

dr Robert
    Guest

Część lądowa tylko dla dorosłych samic, które składają jaja. Dla młodych lub dla samców niepotrzebna.

clippo
    Guest

A w jakich grupach ej anjlepiej trzymać osobno w parach może w stadzie??
    Dla 3 dorosłych jakie aqwa było by potrzebne??

clippo
    Guest

czyli one same ryby jedzą??
    Egzotyczny korzeń gdzie mozna takie kupić ale nie takie małe tylko taki większy

clippo
    Guest

POLAND

Lodz - Miejski Ogrod Zoologiczny
    ul. Konstantynowska 8/10
    94-303 Lodz Poland
    Telephone: 48 42 632 1383

Ogrod Zoologiczny W. Poznaniu
    ul. Browarna 25
    61-063 Poznan Poland
    Telephone: 48 61 876 8209

nie wie pan czy te ogrody zoologiczne posiadają jeszcze mata-mata
    jak jest w poznaniu to z chęcią w tym tygodniu tam wpadne mam rekolekcje

dr Robert
    Guest

Sa to dość łagodne względem siebie żółwie (w porównawniu z innymi wodnymi) i mogą przebywać w grupach.
    Dla dorosłych (moje takie pewnie będą pewnie za 10 lat) potrzeba wielkich zbiorników, żaden nie będzie za duży. Dla trzech dorosłych to pewnie z 2x1 metr przynajmniej.
    Jak już pisałem ich pokarmem są ryby. Najlepiej żywe.
    Takie korzenie są sklepach zoo, muszą być z odpowiednią nalepką. Te nasze korzenie niestety są w 90% so kitu, bo zbyt krótko leżakują w stawach, potem barwią mocno wodę, aż wreszcie pokrywają się galaretką bakterii, a to już jest groźne dla zwierzat w akwarium. Dlatego lepiej drożej, ale bezpieczniej. To specjalne, egzotyczne drewno (chyba 2 gatunki bywają w naszych sklepach) jest bardzo ciężkie i dość charakterystycznie wygląda. Ale na tym lepiej znają się akwaryści niż ja.

Łodź ma mata-mata od wielu lat. Chyba w Chorzowie też są.

dr Robert
    Guest

W Poznaniu dorosła para tych żółwi jest w starym zoo, pawilon gadów. Są w terrarium legwanów zielonych, w basenie.

Uprawnienia umieszczania postów