Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Moja Agatka - czyż nie piękna ??

Re: Moja Agatka - czyż nie piękna ??

dario chyba cię pogieło

nie przeginaj..... zresztą jeśli ma możliwości i chęci oraz duuużo czasu to ok! jednak ja bym wolał w dobrą filtracje zainwestować i zamiast bawić się w mokrą robote, siedzieć i poczytać jakiś ciekawy art. lub coś innego porobić...
    Andriusza dobrze napisałeś trafiłeś w 10-ke...!

Samo spuszczenie 250 litrów wody grawitacyjnie bezpośrednio do kanalizacji zajmuje mi około 30 minut (otwór w dnie 1/2" węże 3/4"), ponowne napełnienie wężem 3/4" pełną parą ciśnienia jakie mam z wodociągów - około 15-20 minut. Przygotowania i sprzątanie potem jeśli by tylko zmieniać wodę to w 10 min się zmieszczę. Razem więc godzina ale ja czyszczę wszystko, wybieram rośliny, wyławiam ryby, itp. itd. więc razem wszystko trwa od 3 do 5h.
    (niedługo na stronce reportaż z czyszczenia zbiornika - zdjęcia już są ale muszę to wszystko opisać i obrobić)

Tyle że ja robię to raz w roku, jak muszę wszystko wyczyścić. Żółwia tymczasowo lokuję w misce, i mogę sobie pozwolić na poczekanie 24h aż woda nabierze temp. pokojowej i ulotni się chlor.

Nie wiem jaki wpływ na rośliny mają skoki temperatury i chlorowana woda ale o rybkach to zapomnij.

Nie mam co wspominać że po takiej operacji równowaga biologiczna w filtrze i akwarium stabilizuje się po około 2-3 tygodniach bo ty nie zamierzasz mieć jakiegokolwiek filtra i nie ma szans abyś doczekał stabilizacji bo za cztery dni znów zaczyniesz od nowa.

ps. Nie spotkałem się jeszcze z osobą, która by myła okna co tydzień tylko dlatego że ma wodę za darmo...
    ps2. Właśnie dostałem wyliczenie ile zużywamy wody i ile to kosztuje... nadal za dużo.

dario_terrarysta napisał(a):

> Jestem jeszcze młody wiec 275 L nie sprawi mi problemu , mam na
    > to czas i chęci . !!

Nie wątpię, tylko po co? Nie widzę w tym żadnego celu. Nie chcę cię zniechęcić do dużego zbiornika tylko doradzam jak przy tym nie uchetać się po pachy, jak osiągnąć cel stosunkowo małym nakładem pracy i środków. Tak aby hobby rzeczywiście było przyjemnością a nie zabójczym obwiązkiem.

Można próbować pchać sznurek ale lepiej jest go ciągnąć.

są takie świetne magnesy neodymowe tak silne że jeśli przyłożyć takiego do licznika ten stanie w miejscu..... tylko wiadomo jest to oszustwo i nazywane kradzież... ;-) użycie magnesu tylko na własną odpowiedzialność!!!

ps. w rządzie też kradną a i państwo okrada nas co krok.......;-)

dario_terrarysta
    Guest

Wczoraj kupiłem jakieś 2 filtry , przez które nie bede musiał ponoć zmieniac wody przez miesiąc a nawet dwa , wydałem na nie 175 zł , zobaczymy .

To dobrze zrobiles, ale cudow nie oczuekuj od razu. Pamietaj, ze filtr musi dojrzec, co trwa nawet kilka tygodni. Dojrzewanie moega przyspieszyc kolonie bakterii, do kupienia w zoologiku.

hmm 2 filtry za 175 zl ale chyba nie kubelkowe. ja kupilam najtanszy z mozliwych kubelkowych za 279zl.

dario_terrarysta
    Guest

Kupiłem dwa jakieś zwykłe filtry . Kubełkowy był za 319 zł - ale narazie nie mam kaski kupie za tydzień .

hm.. mogłeś troche dołożyć i kupić np. ten z aquaela FZKN -150 lub 250 http://www.discus.com.pl/sklep/default.php?cPath=1_32_2
    są to nowe polskie filtry w miarę tanie i dobre, czytałem sporo pochlebnych opinii na ich temat. a i ten sklep jest jednym z tańszych internetowych..

Uprawnienia umieszczania postów