-
Re: Moja Agatka - czyż nie piękna ??
Wlewam około 30 L wody , może wiecej może mniej - nie wiem nie mierzyłem . Nie znudzi mi sie bo jakoś mam już 5 lat żółwie i mi sie to nie nudzi .
-
Albo nie wiesz co mówisz, albo coś kręcisz.
Akwarium zamówiłeś na 1500 litrów (za sto zł.?!) nie wspominając o koszcie materiału (szyby 15mm) to jeszcze problemy z transportem - ogromny ciężar.
Zamierzasz nie stosować żadnej filtracji bo wymieniasz całą wodę co 4 dni.?!
Nawet jeśli wypełnisz je wodą tylko w połowie (super warunki na jakieś 7 żółwi) to zmiana wody potrwa spokojnie ponad dwie godziny chyba że masz motopompę i węże strażackie. Poza tym będziesz lał wodę zimną czy ciepłą? bo jak zimną to jeszcze trzeba ją jakoś zagrzać. Chyba nie wpuszczasz żółwi odrazu.
A to długo potrwa chyba że masz znajomości nie tylko w wodociągach ale i w elektrowni. ;-)
Twoje plany są poprostu ogromnie nieekonomiczne (woda, czas, prąd) nawet jeśli wszystko masz darmo lub za grosze.
-
-
Wody będzie na 110 cm długości akwarium i na 25 cm wysokości , nie wiem ile to wody ale nie martwcie sie , że będę męczył moje żółwie mam w tym doświadczenie i wiem co robie . na 110 cm mam wstawioną szybke na 25 cm wysokości , reszta ląd .
-
Juz ci moge napisac,ze jezeli takie beda wymiary w ktorych bedzie woda(110x100x25) to jest 275l i te wymiary juz sa za male dla trzech gadzinek (jezeli sie zdecydujesz na tego chorego).Do tego cos dziwnego i podejrzanego jest w tym,ze jezeli piszesz w poscie z 12.02.2005,ze byles zamowic to duze akwa to znaczy tylko to iz jeszcze na 200% go nie masz.Wymiana calej wody co kilka dni napewno bedzie wymagac "wezy strazackich",a i ekonomiczne to napewno nie jest.Poza tym jezeli masz takie mozliwosci to nie zabieraj im tej pozostalej przestrzeni do plywania i pomysl o innym rozwiazaniu.
-
może pomyliło Mu się o jedne zero? 150 litrów... 1500 litrów tosz to prze ogromne akwa!!!
-
Po pierwsze woda bedzie napewno chlorowana chyba ze masz cysterne w domu albo na działce w ktorej bedzie taka ilość wody odstawać, po drugie sorki ale nagrzewanie kilkuset litrów wody co 4 dni to wrecz karkołomny wyczyn ponieważ woda nagrzewana przez grałki(ktorych potrzebował byś kilka po 100zł sztuka) bedzie bardzo długo dochodzić do odpowiedniej temp. i zapewniam cie ze pozre to bardzo wiele pieniedzy a jezeli zdecydujesz się na grzanie junkersem to za gaz sory ale tyle to ja pewnie przez pół roku nie dostane co ty za miesiąc. Czyszenie takiego kolosa to kolejna extrema ponieważ wazy 1,5 tony!!! zapełniione wodą wiem ze bedzie mniej ale dolicz jeszcze inne ciezary takie jak szafka gigant albo samo wyjscie dla gadów
samochód w pokoju heheheh normalnie takie obciazenie wymaga zgody od własciciela budynku chyba ze to ty nim jesteś. duza ilość brudu bedzie stopniowo osiadać w miejscach do ktorych ciezko dojsć. Woda jezeli trafi ci sie nie taka jaką akwaryści lubią bedzie ciagle słabo klarowna bo powodem bedzie brak jakiego kolwiek filtru. Koszt nieprawdopodobny. Te rozmiary są zupełnie nie na miejscu co do ceny nawet gdybyś miał materiał za friko to za robote u mnie wzieli by ze 200zł a juz nie mowie o koszcie takiej szyby(!!!) transport to chyba odbędzie się tego akwa przy uzyciu stara albo tira . Do samochodu nigdy nie wejdzie bo nawet przez drzwi nie da sie go wmiescic. Za wode sory ale ktos musi płacić jak nie ty bo masz znajomosci to ludzie ktorzy nie mają liczników wodnych i należa to tej samej co ty lini wodociagowej. Sory ale to bedzie dla nich straszne. tyle litrów wodyy!!! pomnóż przez conajmniej 6(według twojego planu zmieniania wody) na miesiac to bedzie troszeczke duzo. Do tej powierzchni bedziesz i tak mowie ci potrzebował kolosalny filtr albo nawet pieć hhehhehe nie dla mnie to samobujstwo albo sciema jezeli nie to powiedz jak masz zamiar sie z tym uporac .
Acha wiesz nie chce cie straszyć ale wypadki sie zdarzaja i jak ktos lub ocs zbije ci akwa to woda zaleje zały dom i koszty bedą potworne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
To nie jest zadna sciema - jak mówie ze sobie poradze to sobie poradze . Pamiętajcie Polak potrafi .
-
Widzisz Vader jaka wyczerpujaca odpowiedz dostales Powinienes byc zadowolony i wiecej juz nie watpic w dario_terraryste. Az mi sie smiac chce... Chlopak sobie poradzi, w koncu jest juz doswiadczonym hodowca, juz od 2003 roku !!!! A tak na powaznie, dario, nasz niedowierzanie spowodowane jest tym, iz nie chcesz sie z nami podzielic szczegolami obslugi takiego kolosa. Mysle, ze na razie masz na to po prostu tylko ogolny poglad, ale rzeczywistosc moze Cie przerosnac, bo sam jeszcze nie wiesz co Cie czeka. Wymieniac 275 litrow co 4 dni??? Koszmar, mnie by sie nie chcialo. Ja podmieniam jakies 12l co tydzien i zajmuje mi to pol godziny z czyszczeniem wkladow. No ale nic, dopoki nie podzielisz sie z nami szczegolami, jak chcesz to wszystko ogarnac, dopoty bedziemi sceptyczni. To tyle.
-
Jestem jeszcze młody wiec 275 L nie sprawi mi problemu , mam na to czas i chęci . !!
Uprawnienia umieszczania postów