Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: pomożcie mi rozpoznac plec

Mieszany widok

pomożcie mi rozpoznac plec

Wiele czytalam jak rozróznic plec u żółwików czerwonolicych jeden moj żółw ma prawie 1,5 roku a drugi rok tzn tyle je mam a byly wielkości kapsla jak je kupowalam. Tylko problem polega na tym ze jeden ma ok 15 cm a drugi tylko 7 czy to oznacza ze mniejszy to samiec skoro tak niewielka róznica wieku a taka wielka w ich wielkosci. po pazurkach i plastronie ciezko mi odroznic pomozcie moze macie przykladowe fotki samczykow i samiczek.

Re: pomożcie mi rozpoznac plec

U tak młodych żółwi rozpoznanie płci raczej nie jest możliwe, a różnice w wielkości w tym wieku raczej nie wynikają z płci a z tego że jeden żółw jest silniejszy i zjada więcej pokarmu. Poczekaj jeszcze drugie tyle i bez problemu rozpoznasz ich płeć.

hmm to co znaczy ze u zółwia który jest wielkości męskiej dloni nie jest sie w stanie rozróżnic plci?? Jedza jednakowo bo sypie im oddzielnie jedzenie jak widze ze maly nie zjada. ale nie gryzą sie i na dodatek maly non stop jezdzi na duzym tzn plywa na nim jak sie wygrzewają to tez mimo duzej wyspy maly wspina sie na duzego. wiec moze jest nadzieja na parke

dario_terrarysta
    Guest

Witam

Powiem tak , jeśli na mój e-mail wyślesz mi fotki twoich żółwi może bede w stanie określić ich płec ale nie gwarantuje .

A czy ten mniejszy ma pazurki porownywalne z pazurkami tego wiekszego.Tak najlatwiej rozpoznac jak mniejszy ma paruzki takie jak wiekszy to raczej samiec.Dlugosc ogona tez sie liczy.A tak w ogole porownaj pazury przednich konczyn i tylnych.Tak ja bym zrobil.

po ogonie u malego to raczej mi cięzko ze względu na to ze jak byl bardzo malutki zostal pomylony z jedzonkiem i stracil jego kawalek ale teraz ma sie calkiem dobrze

hmm jakie zdjątka są ci potrzebne?? ogolne czy moze samego plastronu?? jak tylko zrobie aktualne zdjątka to przesle.

Nadzieja na parke kiedy to samczyk ma obgryzioną fujarke ??? :-)

No to jezeli to samczyk to tak jak napisal/a Irtysz "szansa na parke....",poniewaz samce w ogonie maja narzad plciowy

Uprawnienia umieszczania postów