-
Co to za żółwiątko :??
Witam,
Na wstepie mam pytanie co to jest za żółwik chodzi mi oczywiście o "rasę".
Mój żółw "chodzi" po dnie na tylnych łapkach (nie zaliczyłbym tego do pływania) po drugie wypuszcza buzią bąbelki i to w dużej ilości. Na początku jak go włozyłem do "akwqterrarium" to latał jak opętany. a teraz jest b. leniwy i drepcze po dnie wypuszczając babelk i to w dużej ilości. Daje mu chwilowo suchy pokarm gdyz tych czerwonych robaków nie chce
Temp wody ma 23-30C swiatełko mu ładnei swieci również zarówka grzewcza(250W).Proszę mi podpowiedzeć co ma mam zrobić i co sie dzieje. Kupiłe i wszadziłem NUTRAFIN tego białego żólwika. Czy mam mu podac witaminy(jak tak to jakie).
Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz!
pozdrawiam Łukasz
-
Re: Co to za żółwiątko :??
co się z nim dzieje to nie wiem. Wydaje mi się że jest to żółw kilowaty
(Graptemys kohnii) ale może się myle :/
-
Pseudemys concinna hieroglyphica. Trochę martwiłbym się o to bąbelkowanie, bo to bardzo wrażliwy gatunek i łatwo się przeziębia. Nie bardzo polecany dla początkujących.
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...i=7553&t=7553- tutaj trochę piszę o tym gatunku.
-
Jest to Chrysemys scripta troosti /żółw żółtolicy/ na 99%, takiego hoduję, ale może i kilowaty, one są podobne, przydałoby się zdjęcie on face i plastronu.
Jeżeli chodzi o wit. kup kropelki w zoologiku dla płazów i gadów. Na spodeczek daj trochę suchego gammarusa i polej go kilkoma, kilunastoma kroplami witamin, poczekaj aż gammarus "zaśsie" wit. i podaj go żółwiowi. U mnie ten sposób sprawdza się rewelacyjnie.
Pozdrawiam
-
Mi także wydaje się że to żółtolicy. A nie masz przypadkiem zbyt małego poziomu wody w akwa???? Z tego zdjęcia dokładnie nie widać ale coś mi się zdaje, że ma zapuchnięte powieki. Czym go karmiłes do tej pory??? Dżdżownicami???
-
Wg mnie jest to Chrysemys scripta troosti albo scripta scripta. Zalacz fotki z przodu i od strony plastronu
-
dla mnie to jest scripta scripta (żółw ostrogrzbiety) ale nie jestem pewien. miałem takiego zółwia. kup witaminy w zoologiku. są takie, które się wlewa do wody. to mu powinno pomóc. u mnie było to samo. podnieś trochę temperaturę i będzie ok. na robaki w końcu się skusi a jak nie, to spraw mu towarzystwo u mnie poskutkowało.
pozdrawiam
-
w czym towarzystwo może pomóc żółwiowi :/
-
ser napisał(a):
> dla mnie to jest scripta scripta (żółw ostrogrzbiety)>
Żółw ostrogrzbiety to Graptemys kohni
-
Co to za żółwiątko :?? zdjęcia
zdjęcie plastronu !
Wydaje mnie sie ze możliwe jest to ze ma spuchniete powieki gdyz b.często macha łapką tak jakby wycierał sobie oczy (tak jak mu ludzie wycieramy oczy z wody)
Uprawnienia umieszczania postów