Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Zolw czerwonolicy

foczka81
    Guest

Re: Zolw czerwonolicy

oswajanie nie ma większego sensu:/ Posiadanie żółwia wodnego polega na obserwacji jego naturalnych zachowań. To że czasem ugryzie, nie powinno nikogo zrażać. Nie mamy przecież do czynienia z domowym zwierzątkiem.

Re: Jak zwykle długawe...

dobrze napisane.. amen...
    hm moje gadziny w wodzie nie ugryzą , ale jakby podsunąć palec troszke nad powierzchnie wody to kłap!!! to dlatego (tak mysle..) że byly nauczone odbierać pokarm z ręki z nad powierzchni wody i sądzą ze to coś (palec..) to jedzonko...
    W wodzie tylko podplyną powąchają moje palce i odpływają... (na szczeście eheheh) bowiem od malutkości grzebiąc w akwa, pod wodą troszke je straszyłem lekko dotykając pyszczka co je zaskakiwało i dawały sobie spokój z "czymś" tak nerwowym.... i może dlatego teraz moge bez obaw wkładać palce pod wode...

dario_terrarysta
    Guest

Re: Karmienie !!!! - czytajcie to ważne

Wszystkim sie wydaje , że duży żółw musi jeść dużo - totala bzdura
    Żółw Czerwonolicy jak i inne żółwie mają bardzo małe żołądki . A jest mogą bardzo dużo ale nie mozna im tyle dawać . Jesli przekarmisz swojego żółwia to jest on ociężały , ospały , niemrawy . Dlatego lepiej mniej niż za dużo .

Re: Karmienie !!!! - czytajcie to ważne

ja to już powtarzam od dłuższego czasu.... o przekarmienie bardzo łatwo.... drugą mylacą sprawą jest to że nasze gadziny ciągle są głodne....

Re: Karmienie !!!!

Odkąd z żółwiami mam rybki zauważyłem jedno, żółw zaczyna ganiać rybki po dwóch dniach. Teraz nie liczę, co ile dni karmię moje żółwie. Daje im jeść, kiedy nie dają żyć rybką. Wychodzi mniej więcej, co 2 - 3 dni...

No i cały czas pływają jakieś roślinki...

Nie wydaje mi się żeby to ich trzepotanie łapami przy szybach akwarium było oznaką głodu, to raczej nad interpretacja z naszej strony.

Kiedyś następnego dnia po karmieniu przyszli znajomi i chcieli zobaczyć żółwie w akcji. Wrzuciłem kilka krewetek do akwa. Najpierw był wielki pęd do jedzonka. Żółwie pomamłały po jednej krewetce i wróciły do swoich zajęć. A krewetki musiałem odłowić. Oczywiście jak tylko ktoś podszedł do akwa to zaraz "skakały" przy szybie...

Uprawnienia umieszczania postów