-
Re: zmiana pH a żółw (kontra okrzemki)
Kolega gotował w soli kilka razy, po wiele godzin za każdym razem. Preparowanie trwało kilka tygodni, a potem wszystkie ryby mu padły. Oczywiście, po solance trzeba gotować w wodzie bez soli. Ale lepiej zrobić tak jak ja, czyli kupić mopani, jest jeszcze jakiś inny afrykański gatunek drzewa równie bezpieczny jak ten, ale nie pametam nazwy.
-
Niestety, mimo dodania korzenia i zakwaszenia wody herbatą glony znów zaatakowały. Szczerze mówiąc to średnio już mam pomysły jaka może być przyczyna. Czy kamienie które mam w akwarium mogą być przyczyną? Są to zwykłe kamienie nazbierane na pobliskiej lące i wiele czasu poświęciłem na wyszorowanie i wyparzenie ich... Czy ktoś z Was ma może jeszcze jakieś pomysły jak pozbyć się tych paskudnych glonisk?
Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek A.
-
kamienie raczej nie ale na temat okzremków znalazłem coś takiego.. (było to na jakiś stronie akwarystycznej.)
OKRZEMKI
Pojaw okrzemek, które mogą pokrywać podłoże i szyby akwarium brunatnym nalotem.
PRZYCZYNY POWSTAWANIA
- zbyt duże stężenie niektórych składników chemicznych w wodzie, np. azotanów (azot - to odchody naszych rybek)
- zbyt słabe lub niewłaściwe oświetlenie
- wartość pH powyżej 7,5.
ROZWIĄZANIE PROBLEMU
- regularnie wymienić wodę
- kupić świetlówki typowe do akwarium (najlepiej takie które zapobiegają wzrostowi glonów i wybarwiają rybki- koszt do 40zł/szt. (jeżeli masz 2 świetlówki wystarczy kupić jedną z przodu, z tyłu oświetlenie nie jest takie ważne
- sprawdzać moc oświetlenia
- zwalczać glony za pomocą preparatów (dostępne w sklepach zoologicznych).
a nasze kochane zwierzaki wydzielają azotanów baaardzo dużo w porównaniu ze stadkiem rybek...
Uprawnienia umieszczania postów