-
Zlota rybka
Hej
Jaki czas temu dostalem do mojego akwa zlota rybke. To bylo raptem pare dni temu. Moj zowl zyje w nim od jakis 3-4 miesiecy. Za to zlota rybka stracila ochote do zycia. ma na sobie jakis bialy nalot i wydaje sie tak jakby lapala powietrze nonstop.. Prosze odpowiedz na pytanie dlaczego tak sie dzieje.??
Pozdrawiam
-
Re: Zlota rybka
może ma pleśniawke(rybka)? masz może jej foto?
-
A co to za gatunek żółwia w tym akwarium (jakim ?) ? Jeśli non stop rybka łapie powietrze to znaczy że się dusi (można założyć sobie na głowę plastikowy worek i sprawdzić jak się czuje rybka) bo ma w wodzie za mało rozpuszczonego tlenu.
-
Hej
Mam zolwia czerwonolicego w akwarium 65 litrowym. Jeden filtr wewnetrzny 450l/h. Rybka jest teraz bardzo ospala. Zero ruchu prawie. No chyba ze ja zolw pogodni.Co to moze byc? A jak ma malo tlenu to co mam zrobic? Zastanawialem sie nad zakupem filtra zewnetrznego. Czy to rozwiaże problem?
Pozdrawiam
-
A tu jest ta rybka
-
możliwe ze pomyliłam ja z kamykiem (kiepskie ujecie), ale to moze byc ospa rybia (ichtioftirioza), dosc czesta choroba u ryb. spytaj w zoologiku np. o Ichtiosan, preparat na ta chorobe, albo jakies inne lekarstwo.
-
Czy rybka, ma takie jakby nastroszone luski i bezwladnie opada na dno, nie przyjmuje pokarmu? Jesli tak, to moze to byc posocznica, czyli ogolne zakazenie organizmu i proponowalbym Ci wyjac od zolwia, usmiercic w najbardziej humanitarny sposob (wlozyc w wodzie do lodowki), wymienic cala wode w akwa i miec nadzieje, ze zolwiowi nic nie bedzie.
-
hm myślałam że to będzie welonka, a tu złota rybka rzeczywiście. Możesz przenieść ją do innego pojemnika z natleniaczem i wodą z akwarium. Miałam podobny problem u rybek w stawie Ale maluchy raczej z tego nie wychodzą. To może być rybia pleśniawka:/ musisz kupić preparat nie znam nazwy ale jest niebieski i to chyba jakiś:/ manganian potasu:/ nie wiem, ale silnie barwi.
-
czemu się tak dzieje? środowisko w jakim żyje żółw jest pełne bakterii. Jeśli nie masz filtra, to sytuacja jest kiepska :/ Nawet obniżona kondycja ryby związana z klimatyzacją czy drobne skaleczenie stwarza im warunki do rozwoju. Dlatego choroby ryb wiążą się bezpośrednio z jakością wody.
-
Hej
Rybka wpierdziela jak głupia. Nawet to co daje zółwiowi Byla tylko ospala. Nie wiem czy to nie moja wina ale jak kupilem rybke to przez kilka dni wyłaczalem na noc filtr. Teraz od 3 dni chodzi nonstop i rybka jest ozywiona. Biały nalot praktycznie nie istnieje juz. Tylko pletwy ma jakies takie jakby oklapniete. Nie wiem ile zaslugi w tym zolwia. ktory jeszcze nie moze jej dogonic. ale chyba od czasu do czasu podgryza wlasnie pletwy. A co do opadani to nie ma czegos takiego. Pływa normalnie. Ale czasem siedze na dnie i tyle.
Uprawnienia umieszczania postów