Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ile tak naprawde żółwie żyją...

Ile tak naprawde żółwie żyją...

Mam takie pytanko ile żyją żółwie czerwonouche,mam wrażenie że wszedzie piszą inaczej.I jak obliczyc ile żólwie mają lat?Z góry dziękuje.

Re: Ile tak naprawde żółwie żyją...

To wszystko zalezy od roznych czynnikow, np. od temperatury, pozywienia, warunkow w jakich jest trzymany itd itp.

Roznie zrodla podaja: 30 - 35 - 40 lat.

A co do wieku - to jest bardzo trudny do oszacowania - praktycznie niemozliwy...

można teoretycznie po wielkości karapaksu dojsć do tego ile ma lat jest tylko jedno duże ale...... bo szybkość rozrostu jest uwarunkowana warunkami i dietą żólwia...
    Więc te same żólwie mogą różnić się kilkoma cm...(jak nie więcej)

Podaje się zwykle 40-60 lat dla większości Emydidae, ale np. dla Emys orbicularis spekuluje się o długości życia rzędu 100 lat i więcej. Wiadomo mi o samicy żółwia czerwonolicego hodowanej przez 24 lata, która póżniej została sprzedana. Nie widać było po niej objawów starości.

SlipknoT
    Guest

Napewno długo ale tylko wtedy gdy otoczysz swego pupilka fachową opieką. Jak chcesz wydłuzyć zycie żółwika to powinnaś go prawidłowo przezimowywać. To znacznie wydłuza zywotnosć żółwia ale odradzam amatorom bez mozliwosi utrzymania żółwikowi odpowiedniej temp podczas snu i przebudzania. Więcej dowiece sie na licznych stronach chocby jojka.

Uprawnienia umieszczania postów