Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Projekt terra

Projekt terra

Witam! Mam tu gotowy (narysowany z pomocą linijki ) projekt terra. Właściwie, to jestem już w trakcie budowy. Proszę o krytykę . Aha, terra - jak z resztą widać na fotce - jest narożnikowe o wymiarach :
    wys. - 230cm (na projekcie jest napisane 200, ale wprowadziłem zmiany)
    dług. tylnych ścian - 78 i 75,8 cm
    dług. przednich bocznych szklanych - 2x 30cm
    dług przedniej, otwieranej szyby - 80cm

Terra będzie wykonane z OSB 22mm - więc sądzę, że będzie to niezła klofta . Jedną boczną ścianę ledwo co mogłem podnieść :/

Re: Projekt terra

Aha, zapomniałem dodać, że terra jest dla 85 cm Boa Constrictora

ciekawy projekt. pierwsza klasa mam pytanie: przednia szyba będzie uchylna? jak chcesz ją zamontować?

Szczerze powiedziawszy to jeszcze do końca nie wiem. Miałem nadzieję, że będzie to coś w rodzaju otwieranych drzwiczek, ale słyszałem, że przy takich rozmiarach szkła (190x80) wywiercenie dziurek na zawiasy baardzo osłabia i szklarz powiedział, że on może mi to zrobić, ale odpowiedzialności nie bierze . Jeszcze sie zastanowię, może zrobię zasuwane na prowadnicach, jeszcze do końca nie wiem.

witam bardzo ciekawy pomysl a do szyby poszukaj profili aluminiowych z ktorych zrobisz rame i nie bedzie problemu zeby przymocowac zawiasy
    pozdro

MaciejTCA
    Guest

bede robil bardzo podobne terra
    i tez dla Boaska narazie maly jest i misci sie spoko w tym co ma ( 100x50x50).
    wiec jak juz skonczysz zapodaj jakies zdjecia
    a najlepiej zdjecia z postepow w pracy

pozdrawiam i powodzenia

mam identyczne zrobione dwa razy mniejsze tylko ze czeka na jakiegos domownika ktory zechce w nim zamieszkac...mysle ze za dwa tygodnie zaczne je wykanczac bo stoi juz ze 2 miechy

Simon84
    Guest

Witam.
    Ja dla mojego boasa mam terra prawie identyczne. Ma 230cm wysokosci , tylne scianki maja po 95cm, przednie boczne po 30 a przdnia ukosna ma 80cm.
    terra tez jest z 22mm OSB, ale różni się tym, że przednie boczne scianki (te 30 cm) tez są z OSB.
    Szyba jest w drewniannej ramce i jest przymocowana zawiasem listwowym na calej dlugosci.

Pozdrawiam!!

Marcin .P
    Guest

Ja też mam takie terra 200x 120 bok x 30 ścięcie x ~120 przód z tym ze podzieliłem z wysokości na 150 góra i 50 dół ( zrobiłem całe w ramie z kątowników i wrazie wyprowadzki można złorzyc w ciągu 30 min - 1 godziny ) że by muc zamontować prowadnice i od grudnia jest już zamieszkałe dawnymi zwierzaczkami 4 szt boa jeszcz młode ale w sam raz no i zaczynam budowe rack- systemu dla boa bo szykuje się że w tym roku mi przybędzie jeszcze 4-6 szt

foczka81
    Guest

mam strasznie głupi pomysł, ale przyznam sie:P Czy można zamontować do rogu górną część kabiny prysznicowej? Bardzo mnie to ciekawi...

Uprawnienia umieszczania postów