Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: żarówka i dezynfekcja

Re: żarówka i dezynfekcja

Krist napisał
    "i dorze bo nikomu nic do tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!"

Dokładnie tak - podobnie jak jak nikomu nic do tego - że woli kupić żarówkę, która jego zdaniem jest lepsza.

Krist napisał
    "i wyliczani mi na co jeszcze poza terrarytyką wydaje kase jest nie na miejscu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

I tu się zgodzę, podobnie jak nie na miejscu jest pisanie, że ktoś ma nadmiar kasy i lubi firmowe rzeczy - bo idąc tym torem również hodowanie żółwii jest objawem nadmiaru kasy.

Więc kto chce mówi, że JEGO zdaniem Day Glo jest lepsza (można się z tym nie zgadzać ale nie zarzucajmy snobizmu) a ktoś inny mówi, że JEGO zdaniem jest to zbędny wydatek i kupuje lepsze klocki (wiem, wiem hamulce to nie tylko klocki).

MataManX
    Guest

Krist pisze prawdę day glo emitująca UVA nie da żólwiowi nic. Dla niego korzystne jest zainstalowanie świetlówki UVB np repti Glo 5.0. Żólw potrzebuje konkretnego pasma promieniowania UVB do produkcji witaminy D3 w organiźmie i mineralizacji kości. Tego nie zastąpisz podając witaminy i wapno. Te procesy muszą zachodzic pod wpływem odpowiedniej świetlówki albo naturalnego światła słonecznego.

Ja mam żarówke Sun Glo i wmawiam sobie że ona coś daje, wydałem na nią 32 zł i nie jest mi do śmiechu, dołożył bym troche i by była UVB a oprawke teraz już bym sam sobie zrobił. ludwik i zejdź z tematu tuningu bo ja też się tym interesuje i zajmuję troche na codzień i wydaje mi się zbędne drążenie tego tematu zwłaszcza jak się nie znasz na tym...

cyt. "no chyba że ktoś ma nadmiar kasy i lubi firmowe zwykłe rzeczy "

jak widać napisałem KTOŚ a nie że Pan....(żeby nie było obrazy że pisze Ty) i to w przypadku jesli ma nadmiar kasy... więc najechanie na mnie, i zresztą oburzanie się było nie na miejscu... zresztą większość raczej jej w nadmiarze w tych czasach nie ma... poza tym napisałem prawde poza tym że świeci a żółwiom raczej jedno co świeci czy lustrzanka za 1.50zł czy za 26-30zł skoro nie emituje prom UVB o które w tym temacie chodziło...
    większosć ludzi zanim coś kupi żółwiom musi przemyśleć 3 razy.. (takie czasy..) więc po co ktoś początkujący ma niepotrzebnie wydawać kase ( bo sprzedawca wprowadził wbłąd..) skoro może dołożyć jeszcze kilka zł i kupic świetlowke terra. pisząc tak chciałem aby nie ponosiła zbędnych wydatków Inger...
    a jeśli twierdzisz że jest lepsza więc napisz dlaczego, co daje ta potężna różnica w cenie między zwykłą a tą z hagena? ( ale jakies konkrety, moim zdaniem różnica w widmie będzie baaardzo mała..) to jest forum więc każdy moze i powinien wyrażać swoje opinie i poglądy nt. np. sprzętu terrarystycznego a nie zaraz wypominać komuś że jego innym hobby jest tuning sam. i ile w to wkłada kasy.. (nie tylko zresztą.. tuning zapomniałeś jeszce co jest na pierwszym miejscu kajakarstwo które tez nie jest zbyt tanim hobby..)

"Żółw powinien mieć: (pogrubione są zalecane przez HAGEN ExoTerra)

* jedną świetlówkę dającą światło dzienne
    (Repti Glo 2.0 Daylight Terraium Lamp) ja mam Arkadia - Natural Sunlight Lamp
    * jedna świetlówkę dającą promieniowanie UVB zawartości 5%*
    (Repti Glo 5.0 Tropical Terrarium Lamp) ja mam Arkadia - D3 Reptile
    * jedną żarówkę dającą promieniowanie cieplne
    (Day Glo Neodymium Basking Spot Lamp) ja mam lustrzankę 40W
    * i ewentualnie jedną nocną żarówkę dającą ciepło w nocy i trochę poświaty księżyca
    (Night Glo Moonlight Lamp) u mnie od świateł miasta mimo zasłon jest dość widno a temperatura powietrza nie spada poniżej 20°C więc zrezygnowałem."

Krist, spokojnie na forum mów mi na ty, i zgadnij z czyjej strony ten cytat u góry.
    Ja i tak mam tylko dwa źródła światła z czterech w/w.
    Natomiast w jednym zgadzamy się chyba wszyscy i ja napewno tego nie kwestionuję
    Jako pierwszą kupujemy dobrą świetlówkę z UVB, i na pewno zapewniamy żółwiom miejsce do wygrzewania - tutaj do czasu aż ktoś porówna widmo światła pozostańmy przy swoich zdaniach.

Inger
    Guest

"pisząc tak chciałem aby nie ponosiła zbędnych wydatków Inger... "

i dzięki za to bardzo, bo w końcu po to siedze na tym forum, żeby mnie co bardziej doświadczeni terraryści uświadamiali..

a co do tuningów... zejdźcie z tematu, chłopaki (jeśli mogę w ten sposób
    zostańmy przy żółwiach i terrariach, żeby było spokojnie i miło (w miarę możliwości)

wiem z czyjej strony..... jesli żarówka emituje prom UVB to jestem za!
    a te pogrubione to są zalecenia oczywiście producenta, jak ja bym coś produkował i byłbym wiodącym producentem w tej branży to też bym zalecał stosowanie żarówki day glo......... chociaż dobrze bym wiedział że niczym prócz fajnego pudełka się nie różni od zwykłej... zresztą cieplejsza barwe jest łatwo uzyskać..... jak ktos znajdzie (ja też będe szukać..) wykres widma dla zwykłej żarówki niech mi dać znać wtedy porównamy..

dr Robert
    Guest

Nie zgadzam się z Kristem, że zwykła żarówka to taka sama żarówka jak Day Glo. W tej oststniej jest wyraźniejsza część UVA. Podobno UVA wpływa na większą żywotność zwierząt itp., ale to raczej życzenia producentów niż potwierdzony fakt. Niewątpliwie żarówki tego typu bardziej imitują naturalne światło niż zwykła żarówka. Choć różnice nie są ogromne.
    Zgadzam się z Kristem w tej kwestii, że nie warto ich kupować. Ewentualne mało potwierdzone zalety ich używania są nieproporcjonalne w stosunku do wysokiej ceny. Jeśli ktoś ma terrarium w pobliżu okna, co zawsze propaguję, dostarczy zwierzętom odpowiedniej jakości światła (wzmacniając naturalne światło z zewnątrz zwykłą żarówka, świetlówką i oczywiście świetlówką UVB). Jeśli już ktoś chce zapewnić w miarę możliwości naturalne światło (zarówno gdy chodzi o moc jak i barwę) swoim żółwiom niech zainwestuje w oświetlenie HQI z żarnikiem o temperaturze 5200 Kelwinów. Co prawda wyda co najmniej 250-300 zł, ale będzie miał naprawdę dobre dzienne oświetlenie i do tego bardzo trwałe. Stale przepalające się Day Glo w ciągu kilku lat okażą się droższe niż taki większy, jednorazowy zakup.
    Jeśli żółwie nie mają UVB przez jakiś czas nie dzieje się tragedia. W końcu bez tych lamp żyły i rozmnażały się w terrariach już wiele lat temu. Proponuję nie histeryzować gdy takiej lampy nie ma. Oczywiście jest większe ryzyko krzywicy, ale żółwie prawidłowo karmione z dodatkowymi suplementami witaminowymi i wapniowymi nie powinny chorować. A lampę kupić jeśli taka będzie możliwość dla stworzenia im jeszcze lepszych warunków. Wszystkie swoje żółwie wodne, także te czasem wychodzące na ląd, trzymam bez lamp UV. Natomiast dla większości "lądowców" pochodzących z nasłonecznionych, otwartych terenów staram się UVB zapewnić.

tak różnice między zwykłą żarówką a np Hagen Day Glo (neodymowe) są minimalne do tego stopnia iż stosowanie ich mija się z celem..(zresztą prom UVA jest szkodliwe i jeśli już wydzielają więcej tego prom w porównaniu z zwykłą żarówką to i tak jest ono minimale..)
    cyt. "Oświetlenie miejsc wygrzewania się gadów - lampy neodymowe
    Tego rodzaju żarówki bardzo często określa się mianem żarówek o pełnym spektrum - moim zdaniem, błędnie. W rzeczywistości są to zwykłe żarówki z wbudowanym filtrem niebieskim, co ma na celu jedynie zmianę balansu kolorystycznego wytwarzanego światła. Nie emitują one jednak użytecznych częstotliwości ultrafioletowych i nie można ograniczyć się do nich jako do jedynego źródła światła w wybiegach dla gadów.
    Żadne z opisanych wyżej lamp nie wytwarzają zadowalających ilości promieniowania UV-A ani UV-B. Nie umożliwiają więc w żaden sposób syntezy witaminy D3. "

powyższy cytat zaczerpnąłem z artykułu Jak oswietlić terra który został przetłumaczony z strony Tortoise Trust. artykuł wart przeczytania http://www.zolwie.kn.pl/wph.php?akcja=jot (znajdziecie tam również liste roślin trujących i szkodliwych dla żółwi)

a tu podam jeszcze jeden link do strony o oświetleniu (uwaga długie..) akwarium ale warte poczytania..
    http://www.malawicichlidhomepage.com...polkish04.html

Pozdrawiam Krist

tak różnice między zwykłą żarówką a np Hagen Day Glo (neodymowe) są minimalne do tego stopnia iż stosowanie ich mija się z celem..(zresztą prom UVA jest szkodliwe i jeśli już wydzielają więcej tego prom w porównaniu z zwykłą żarówką to i tak jest ono minimale..)
    cyt. "Oświetlenie miejsc wygrzewania się gadów - lampy neodymowe
    Tego rodzaju żarówki bardzo często określa się mianem żarówek o pełnym

Uprawnienia umieszczania postów