Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: żarówka i dezynfekcja

Inger
    Guest

żarówka i dezynfekcja

mam jedno pytanie, postanowiłam je zadac, zeby nie mieć wątpliwosci:
    czy mogę wkręcić żarówkę UVA w oprawkę od zwykłej lampki?

i jeszcze jedna rzecz: moja znajoma miała młodego czerwonolicego, ale padł po tygodniu od kupienia. z tego, co opowiadała, nie miał praktycznie żadnych objawów chorobowych. Byłam później w sklepie(!), z którego pochodził żółw i myślę sobie, że on mógł być po prostu przeziębiony. warunki w sklepie były makabryczne - ani grzałki, ani lampki, a w pomieszczeniu jakieś 18 stopni i ciągły przeciąg. przeraziło mnie to, masakra normalnie. nie widziałam jednak tego zółwia, nie wiem, czy nie miał jakiejś innej choroby. stąd wynika moje pytanie: czym dezynfekować akwa? żeby mieć pewność, że można spokojnie wpuścić nowego zwierzaka i że się niczym nie zarazi? koleżanka chciała wygotować kamyki i wyparzyć akwa, ale ja nie umiem jej poradzić. czy to wystarczy? czy są jakieś specjalne preparaty do dezynfekcji? słyszałam, że można użyć roztworu formaliny, ale nie wiem nic dokładnie. Poradzicie?

Re: żarówka i dezynfekcja

zwykłe umycie akwa wodą z płynem wystarczy chyba że poprzednio były w nim zwierzęta które były zarażone np. pasożytami lub innymi chorobami zakażnymi to trza by było użyc mocniejszego środka. Ale z drugiej strony (takie jest moje zdanie) po co niepotrzebnie sterylizować akwa,(pomijając to co napisałem powyżej) żwir ? w naturze raczej nie żyją w sterylnych warunkach i zbytnia sterylizacja warunków hodowlanym może osłabić ich układ imunologiczny co w przyszłości może się skończyć chorobą. Oczywiscie to jest tylko moje zdanie.... poczekajmy co Inni napiszą

HMM Co do pierwszego to nie wiem.Zolw twojej koleżanki raczej nie padł na przeziębienie,był oto ewentualnie jego dalsze stadium np zapalenie płuc.Ale parwdę mówiąc jest ciężko powiedzieć cokolwiek.A co d odezynbfekcji akwa i kamieni-kamienie.keramzyt mozesz wygotowac,ale chyba prościej będzie wstawiś je do piekarnika i uprażyć,jak t osierobi z ziemią do doniczek.A akwarium możesz dobrze umyć kupionym środkami odkażającymi .NP chloramina,antychlor....itp.Tylko jak już wyszorujesz akwarium to nie zapomnij opłukać je kilka krotnie gorącą wodą z kranu

aha jeszcze jedno żarówka UVA to chyba zwykla żarówka!? nie chodzi tu przypadkiem o UVB? (które są strasznie drogie i lepij się oplaca kupić świetlówke..) tak można..

Inger
    Guest

czyli okazuje się, że jestem źle poinformowana i mam kocioł w głowie (z tą żarówką). o świetlówkach UVB to ja wiem... ale jak mam być szczera, to nie wiedziałam, że UVA to zwykła żarówka. dzięki.

jeśli odzie o odkażanie, pewnie to by nie było takie ważne, gdybym przyczyna śmierci żółwia była potwierdzona. po prostu dziewczyna się boi, że miał jakieś choróbsko, które się może przeniesć na następnego.

jeżeli chodzi o dezynfekcje kup sobie odkażalnik akwarystyczny oraz uzdatniacz wody/ dodajesz go do wody świerzo nalanej/, a odkażalnik wg przepisu.
    Pozdrawiam

Jeśli chodzi o żarówkę UVA to chyba jednak nie jest do końca zwykła. Np. Day Glo daje tzw. dzienne światło + UVA. Kosztowała mnie 26 zł (więc nie aż tak drogo) i w połączeniu ze świetlówką emitującą UVB ma zastępować żółwiem światło naturalne. Oczywiście można ją osadzić w zwykłej oprawie.

UVA emituje zwykła żarówka....... tyle razy było poruszane na forum że żarówki w nazwie Day Glo to praktycznie zwykła żarówka.... a dzienne swiatło czyli pełne spectrum daje świetlówka terrarystyczna emitująca prom UVA (jak każda zwykła..) i dodatkowo tak potrzebna aby zminimalizować wystąpienie krzywicy prom. UVB !!! i tak żarówka zwykła tzw. lustrzanka daje nam światło punktowe pod którym gadzinki się wygrzewają (potrzeban jest im dodatkowa temp. aby trawić pokarm..) a jeśli chodzi o doświetlenie akwaterrarium to instalujemy świetlówki terra. lub dodatkowo zwykłe świetlówki albo kompaktowe energooszczędne.. moim zdanie kupowanie zwykłych żarówek w cenie 26-30zł jest niepotrzebnym wydatkiem........ no chyba że ktoś ma nadmiar kasy i lubi firmowe zwykłe rzeczy... Hagen Day Glo...

Teksty o nadmiarze kasy i firmowych rzeczach od kogoś kto w profilu ma tuning samochodów - no comments ;-).
    Nie mam czasu na bawienie się w analizę widma światła zwykłej lustrzanki i Day Glo niemniej wystarczy sprawdzić zamieniając je na chwilę by stwierdzić, że Day Glo ma przyjazną ciepłą barwę i tyle. Pewnie da się znaleźć matową lustrzankę o podobnej temepraturze światła ale będzie to lustrzanka firmowa niewiele tańsza - pozostanę więc przy produkcie firmy, która specjalizuje się w oświetlaniu terrariów kosztem paru złotych, których nie wydam na lakierowanie spoilerów, turbo dopalacz lub tubę basową.

Teksty o nadmiarze kasy i firmowych rzeczach od kogoś kto w profilu ma tuning samochodów - no comments ;-).
    i dorze bo nikomu nic do tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!
    i może właśnie dlatego nie będe przepłacać za zwykłą żarówke!!!
    poza tym napisałem jakie jest moje zdanie i wyliczani mi na co jeszcze poza terrarytyką wydaje kase jest nie na miejscu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    a trzeba się też liczyć z tym ze wiele osób nie ma tyle kasy aby kupować takie zarówki które praktycznie nic nie dają w przeciwieństwie do swietlówek UVB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! które przynajmniej zmniejszaja w dużym stopniu ryzyko wystąpienia krzywicy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p.s tuning to także wymiana np. hamulców na usportowiome odpowiedniki które znacznie poprawiają bezp czynne .....nie tylko spojlery, turbo i tuby basowe......(jak myśli większość laików..)

Uprawnienia umieszczania postów