-
żarówka i dezynfekcja
mam jedno pytanie, postanowiłam je zadac, zeby nie mieć wątpliwosci:
czy mogę wkręcić żarówkę UVA w oprawkę od zwykłej lampki?
i jeszcze jedna rzecz: moja znajoma miała młodego czerwonolicego, ale padł po tygodniu od kupienia. z tego, co opowiadała, nie miał praktycznie żadnych objawów chorobowych. Byłam później w sklepie(!), z którego pochodził żółw i myślę sobie, że on mógł być po prostu przeziębiony. warunki w sklepie były makabryczne - ani grzałki, ani lampki, a w pomieszczeniu jakieś 18 stopni i ciągły przeciąg. przeraziło mnie to, masakra normalnie. nie widziałam jednak tego zółwia, nie wiem, czy nie miał jakiejś innej choroby. stąd wynika moje pytanie: czym dezynfekować akwa? żeby mieć pewność, że można spokojnie wpuścić nowego zwierzaka i że się niczym nie zarazi? koleżanka chciała wygotować kamyki i wyparzyć akwa, ale ja nie umiem jej poradzić. czy to wystarczy? czy są jakieś specjalne preparaty do dezynfekcji? słyszałam, że można użyć roztworu formaliny, ale nie wiem nic dokładnie. Poradzicie?
-
Re: żarówka i dezynfekcja
zwykłe umycie akwa wodą z płynem wystarczy chyba że poprzednio były w nim zwierzęta które były zarażone np. pasożytami lub innymi chorobami zakażnymi to trza by było użyc mocniejszego środka. Ale z drugiej strony (takie jest moje zdanie) po co niepotrzebnie sterylizować akwa,(pomijając to co napisałem powyżej) żwir ? w naturze raczej nie żyją w sterylnych warunkach i zbytnia sterylizacja warunków hodowlanym może osłabić ich układ imunologiczny co w przyszłości może się skończyć chorobą. Oczywiscie to jest tylko moje zdanie.... poczekajmy co Inni napiszą
-
HMM Co do pierwszego to nie wiem.Zolw twojej koleżanki raczej nie padł na przeziębienie,był oto ewentualnie jego dalsze stadium np zapalenie płuc.Ale parwdę mówiąc jest ciężko powiedzieć cokolwiek.A co d odezynbfekcji akwa i kamieni-kamienie.keramzyt mozesz wygotowac,ale chyba prościej będzie wstawiś je do piekarnika i uprażyć,jak t osierobi z ziemią do doniczek.A akwarium możesz dobrze umyć kupionym środkami odkażającymi .NP chloramina,antychlor....itp.Tylko jak już wyszorujesz akwarium to nie zapomnij opłukać je kilka krotnie gorącą wodą z kranu
-
aha jeszcze jedno żarówka UVA to chyba zwykla żarówka!? nie chodzi tu przypadkiem o UVB? (które są strasznie drogie i lepij się oplaca kupić świetlówke..) tak można..
-
czyli okazuje się, że jestem źle poinformowana i mam kocioł w głowie (z tą żarówką). o świetlówkach UVB to ja wiem... ale jak mam być szczera, to nie wiedziałam, że UVA to zwykła żarówka. dzięki.
jeśli odzie o odkażanie, pewnie to by nie było takie ważne, gdybym przyczyna śmierci żółwia była potwierdzona. po prostu dziewczyna się boi, że miał jakieś choróbsko, które się może przeniesć na następnego.
-
jeżeli chodzi o dezynfekcje kup sobie odkażalnik akwarystyczny oraz uzdatniacz wody/ dodajesz go do wody świerzo nalanej/, a odkażalnik wg przepisu.
Pozdrawiam
-
Jeśli chodzi o żarówkę UVA to chyba jednak nie jest do końca zwykła. Np. Day Glo daje tzw. dzienne światło + UVA. Kosztowała mnie 26 zł (więc nie aż tak drogo) i w połączeniu ze świetlówką emitującą UVB ma zastępować żółwiem światło naturalne. Oczywiście można ją osadzić w zwykłej oprawie.
-
UVA emituje zwykła żarówka....... tyle razy było poruszane na forum że żarówki w nazwie Day Glo to praktycznie zwykła żarówka.... a dzienne swiatło czyli pełne spectrum daje świetlówka terrarystyczna emitująca prom UVA (jak każda zwykła..) i dodatkowo tak potrzebna aby zminimalizować wystąpienie krzywicy prom. UVB !!! i tak żarówka zwykła tzw. lustrzanka daje nam światło punktowe pod którym gadzinki się wygrzewają (potrzeban jest im dodatkowa temp. aby trawić pokarm..) a jeśli chodzi o doświetlenie akwaterrarium to instalujemy świetlówki terra. lub dodatkowo zwykłe świetlówki albo kompaktowe energooszczędne.. moim zdanie kupowanie zwykłych żarówek w cenie 26-30zł jest niepotrzebnym wydatkiem........ no chyba że ktoś ma nadmiar kasy i lubi firmowe zwykłe rzeczy... Hagen Day Glo...
-
Teksty o nadmiarze kasy i firmowych rzeczach od kogoś kto w profilu ma tuning samochodów - no comments ;-).
Nie mam czasu na bawienie się w analizę widma światła zwykłej lustrzanki i Day Glo niemniej wystarczy sprawdzić zamieniając je na chwilę by stwierdzić, że Day Glo ma przyjazną ciepłą barwę i tyle. Pewnie da się znaleźć matową lustrzankę o podobnej temepraturze światła ale będzie to lustrzanka firmowa niewiele tańsza - pozostanę więc przy produkcie firmy, która specjalizuje się w oświetlaniu terrariów kosztem paru złotych, których nie wydam na lakierowanie spoilerów, turbo dopalacz lub tubę basową.
-
Teksty o nadmiarze kasy i firmowych rzeczach od kogoś kto w profilu ma tuning samochodów - no comments ;-).
i dorze bo nikomu nic do tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!
i może właśnie dlatego nie będe przepłacać za zwykłą żarówke!!!
poza tym napisałem jakie jest moje zdanie i wyliczani mi na co jeszcze poza terrarytyką wydaje kase jest nie na miejscu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a trzeba się też liczyć z tym ze wiele osób nie ma tyle kasy aby kupować takie zarówki które praktycznie nic nie dają w przeciwieństwie do swietlówek UVB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! które przynajmniej zmniejszaja w dużym stopniu ryzyko wystąpienia krzywicy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
p.s tuning to także wymiana np. hamulców na usportowiome odpowiedniki które znacznie poprawiają bezp czynne .....nie tylko spojlery, turbo i tuby basowe......(jak myśli większość laików..)
Uprawnienia umieszczania postów